Justitie onderzoekt in stilte de dood van geadopteerd, Hongaars meisje
Recherche en OM onderzoeken al twee maanden in stilte de tragische dood van een negenjarig meisje in Rotterdam. “We bekijken of er sprake is van een ongeluk of van strafbare feiten”, bevestigt het OM desgevraagd.
Op de ochtend van 19 maart zou het meisje thuis gewond zijn geraakt na een val van een trap. Er werd een traumaheli ingezet om het kind met spoed naar een ziekenhuis te brengen.
Later die dag zei de politie dat het meisje er zeer slecht aan toe was en dat ‘moest worden onderzocht wat er met het kind is gebeurd en hoe haar veiligheid thuis was geregeld’.
Letsel
Politie en OM brachten niet naar buiten dat het slachtoffer vier dagen later aan haar letsel kwam te overlijden en lieten evenmin weten dat er een onderzoek naar de zaak loopt. Zulke feiten worden normaal gesproken bekendgemaakt.
“Het overlijden van het meisje is niet gecommuniceerd om privacyredenen”, zegt een woordvoerder van het OM Rotterdam. Waarom haar privacy kennelijk niet in het geding was op het moment dat het meisje zeer ernstig gewond was, wil het OM niet zeggen. In die fase werd zelfs bekendgemaakt in welke straat het drama zich afspeelde.
De stand van zaken in de naspeuringen naar de toedracht van de dood van het meisje is onduidelijk. Volgens justitie ‘loopt het onderzoek nog steeds en zal dat waarschijnlijk tot in augustus voortduren.’ Het OM wil niet zeggen welke doodsoorzaak is geconstateerd.
Geadopteerd
FemkeFataal-columnist Roelie Post, voormalig ambtenaar bij de Europese Commissie en onderzoeker van (interlandelijke) adoptiepraktijken, bekommert zich eveneens om de zaak. Het omgekomen meisje blijkt begin vorig jaar vanuit Hongarije naar Nederland te zijn geadopteerd.
In haar column op deze website plaatst Roelie Post vraagtekens bij de gang van zaken rond adopties uit dat land en uit andere EU-landen.
De particuliere Nederlandse Adoptie Stichting (NAS) was volgens haar bij de procedure betrokken. De organisatie plaatste op 7 maart 2020 op haar openbare Facebook-account een foto van het meisje en haar Rotterdamse adoptieouders (een screenshot van dat bericht is in het bezit is van deze site).
Ouder
“Ik kreeg de foto destijds onder ogen en vertrouwde het niet”, aldus Roelie Post. “Het kind leek me beduidend ouder dan de in ons land wettelijke toegestane leeftijdsgrens van maximaal zes jaar. En ik heb meer vragen over deze adoptie die helaas zo tragisch is geëindigd.”
De voormalige EC-ambtenaar nam de afgelopen dagen contact op met het OM in Rotterdam om mogelijk belangrijke kennis over interlandelijke adopties te delen maar vond er geen gehoor. Desgevraagd laat het OM weten ‘de hele situatie’ van het overleden meisje bij de naspeuringen te betrekken.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie – verantwoordelijk voor (interlandelijke) adopties – heeft inmiddels contact gehad met Roelie Post. “Ambtenaren hebben mij gemeld dat de kwestie de aandacht heeft van het departement.”
Verwijderd
Het Facebookbericht over het meisje en haar adoptieouders is uit de tijdlijn van de Nederlandse Adoptie Stichting verwijderd.
In een reactie laat de stichting weten niet te willen zeggen of zij wel of niet bij de adoptie betrokken was. “Dat hebben we nooit gedaan en zullen we ook nu niet doen.”
Indien er een onderzoek zou lopen, aldus de NAS, “dan kunnen en willen we pas reageren wanneer het onderzoek en eventuele vervolgacties volledig zijn afgerond. Tot die tijd zijn wij gehouden aan geheimhouding.”
Dossiers worden volgens de NAS alleen geopend voor bevoegde autoriteiten. “Het gaat dan om de Centrale autoriteit internationale kinderaangelegenheden, de Inspectie Zorg en Jeugd en opsporingsinstanties indien sprake zou zijn van een (strafrechtelijk) onderzoek”, aldus de stichting.
*Zie verder de column van voormalig EC-ambtenaar en -onderzoeker Roelie Post.