exposing the dark side of adoption
Register Log in

'Interlandelijke adoptie is helemaal niet stopgezet!'

public

Voorlopig geen buitenlandse adopties meer. Dat beloofde toenmalig minister Dekker vorig jaar na het vernietigende rapport-Joustra over misstanden bij deze adopties. Maar in de praktijk gaan ze gewoon door. Dat zegt klokkenluider en politicoloog Roelie Post in MISCHA!. “Eigenlijk is er helemaal niet zoveel veranderd.”

Roelie Post strijdt al meer dan 30 jaar tegen de misstanden bij interlandelijke adoptie. Eerst voor haar werk bij de Europese Commissie. Later, toen haar werkgever haar ging tegenwerken, op eigen kracht. Ze juicht het toe dat de overheid deze adoptie aan banden probeert te leggen, maar wijst op een probleem. “Alleen de inschrijving is gestopt. Voor de 400 potentiële adoptieouders die zich al hadden ingeschreven, worden nog steeds kinderen gezocht. Dat betekent dat de komende 4 of 5 jaar nog steeds kinderen uit het buitenland gehaald worden. Nederland gaat zelfs nog door met openen van nieuwe kanalen. Er is nu bijvoorbeeld een eerste adoptiekind uit Tsjechië in Nederland gekomen. Dat hoeft helemaal niet.”

Pervers

Dat het niet hoeft en zelfs schadelijk is, daar hamert Post onophoudelijk op. Ze verwijst naar de corruptie en misstanden bij buitenlandse adoptie die ook in het rapport Joustra beschreven staan. “De vraag naar kinderen is groter dan het aanbod. En dat aanbod wordt geschapen, gecreëerd. Dat is pervers. En dan zie je de verwoestende werking van particuliere adoptiebureau’s. Kinderen die worden weggehaald bij hun ouders. En misschien op een enkel geval na, er is geen ouder die zomaar zijn kind weggeeft.”

Bedreigd

Hoe sterk de lobby van adoptiebureau’s is heeft Post aan den lijve ondervonden. Ze is tegengewerkt, bedreigd, onder druk gezet. En nog altijd beïnvloedt het haar leven, vertelt ze. Ze trok herhaaldelijk bij politie en politiek aan de bel en lijkt nu eindelijk de status van klokkenluider te hebben gekregen.

2022 Mar 23