exposing the dark side of adoption
Register Log in

Rusland: terugsturen 7-jarige is 'de druppel' (Dutch article about Hansen case)

public

(Novum/AP) - Adopties van Russische kinderen naar de Verenigde Staten zijn tijdelijk stopgezet, nadat een Amerikaanse vrouw haar 7-jarige Russische adoptiekleinzoon alleen op het vliegtuig naar Moskou had gezet. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergei Lavrov vrijdag gezegd.

Lavrov noemde de actie 'de druppel' nadat een reeks Russische adopties in de VS verkeerd afliepen, waaronder de gewelddadige dood van drie Russische adoptiekinderen. De minister wil dat er eerst een internationale overeenkomst tussen beide landen wordt getekend met voorwaarden voor adopties en verplichtingen waaraan adoptieouders moeten voldoen, voordat er weer adopties worden toegestaan. Vorig jaar werden 1600 Russische kinderen in de VS geadopteerd.

Artjom Saveljev kwam woensdag alleen aan in Moskou met een brief van zijn adoptiemoeder op zak. Daarin zei ze dat ze de jongen terugstuurde vanwege ernstige mentale problemen. "Dit kind is mentaal instabiel. Hij is gewelddadig en heeft psychische problemen", stond er in de brief te lezen. "Ik heb mijn best gedaan en ik vind het vervelend maar voor de veiligheid van mijn familie, vrienden en mijzelf, wens ik niet langer de ouder van dit kind te zijn", zo schreef Torry Hansen. Volgens een woordvoerder van het Kremlin noemde Artjom zijn adoptief moeder 'slecht' en zei dat 'ze niet van hem hield' en hem geregeld aan zijn haar trok.

De Amerikaanse ambassadeur in Rusland zei 'zeer geschokt' te zijn door het nieuws en 'erg boos dat een gezin zo gevoelloos kon zijn dit te doen tegenover een kind dat ze op legale wijze hebben geadopteerd'.

Naar de alleenstaande adoptiemoeder is een onderzoek ingesteld.

www.trouw.nl
2010 Apr 10