exposing the dark side of adoption
Register Log in

Madonna gives swimmingpool to Kondanani

public
Malawi-nieuws
Posted 27 oktober, 2007 in Algemeen
Via google-alerts en andere sites krijg ik informatie binnen met betrekking tot Malwi.
Deze informatie kun je lezen onder het kopje Malawi-nieuws.
***
Popdiva Madonna is ook onder de indruk
Madonna is al een keer of vier langs geweest bij het kinderdorp Kondanani in het Afrikaanse land Malawi, waar weeskinderen worden opgevangen, verzorgd en opgevoed.
De wereldberoemde popster, die twee jaar geleden een jongetje uit Malawi adopteerde, gaat er niet heen voor een nieuwe adoptie, maar omdat ze onder de indruk is van het kinderdorp dat uit het niets werd opgezet door Annie, de zus van Harderwijker Geert Terpstra.
Geert: "Als Madonna komt gaan de hekken op slot, want ze wil er geen pers bij hebben. Ze speelt daar een beetje met de kinderen. Ze wil daar gewoon moeder zijn, zegt mijn zus. Bovendien is ze van plan zelf een project in Malawi op te zetten. Ze laat zich informeren over waar ze dan rekening mee moet houden."
Annie Chikhwaza kan de popdiva uit de eerste hand heel wat 'tricks en tips' aan de hand doen. Ze is door schade en schande wijs geworden sinds ze negen jaar geleden, aanvankelijk in haar eigen huis, begon met het opvangen van baby's die op straat, in greppels, soms met de placenta er nog aan, werden achtergelaten door hun moeders. Jonge meisjes vaak nog, die uit pure wanhoop hun kind in de steek laten omdat ze werden misbruikt, of omdat ze geen kans zien om hun baby te onderhouden in het door hongersnood, aids en malaria geteisterde land, waar tachtig procent van de bewoners onder de armoedegrens leeft.
Eén van de zaken die Madonna zeker zal doen is de medewerkers van haar toekomstige project laten testen op aids. Geert: "Mijn zus heeft het meegemaakt dat haar personeel helemaal was uitgestorven als gevolg van aids".
Annie's bescheiden baby-opvang is desondanks uitgegroeid tot een kinderdorp met 125 kinderen en zo'n 30 baby's, dat beschikt over allerlei voorzieningen. Trots laat Geert ze de revue passeren: zeven kinderhuizen, een hospitaal met apotheek en moderne keuken, een boerderij, die melk levert en waar varkens en kippen rondlopen, een bananenplantage, een groententuin, een visvijver, maar ook zonnecollectoren en waterpompen, zodat het dorp zich qua eten, drinken en energie min of meer zelf kan bedruipen.
Verder staan er een kleuterschool en een school voor de kinderen van 6, 7 en 8 jaar. Oudere kinderen zijn er nog niet, omdat het project niet langer loopt, maar de kinderen kunnen er blijven totdat ze achttien zijn, zodat ze als jonge volwassenen hun eigen weg zoeken met volop kansen dankzij hun goede opleiding en verzorging.
Bedoeling is dan ook het kinderdorp op termijn uit te breiden met een middelbare school, maar ook een biogasinstallatie en een centrale keuken staan op het wensenlijstje. Ook komt er een nieuw babyhuis, want het op grote schaal te vondeling leggen van baby's gaat nog steeds door. Het kinderdorp is inmiddels voorzien van een 'door of hope', oneerbiedig gezegd een babyluik, zodat baby's niet op allerlei andere plekken worden gedumpt. Overigens doneert Madonna, zo heeft ze Terpstra's zus beloofd, een zwembad.
Oprichtster en hoofd van het Kondanani Child Care Center, Annie Chikhwaza, loopt weliswaar tegen de pensioengerechtigde leeftijd, maar blijft er de scepter zwaaien.
Het overlijden in december 2005 van haar man, de invloedrijke dominee Lewis Chikhwaza, is voor haar allerminst reden om naar Nederland terug te keren.
Een cameraploeg van de EO maakt momenteel opnames voor een film over haar leven.
Overigens ontfermt het kinderdorp, dat werkgelegenheid biedt aan 140 Malawianen, zich niet alleen over kinderen. Het bekommert zich ook over grootmoeders, die niet zelden opdraaien voor de verzorging van hun kleinkinderen omdat hun papa's en mama's zijn gestorven aan aids of malaria. Twee keer per week is het golden age club. Dan bezoeken 240 oma's het dorp waar ze een dagbesteding krijgen en een traditionele maaltijd, mits ze zelf takken meenemen voor de vuren waarop het eten wordt bereid.
Veel wensen worden neergelegd bij de stichting Kondanani (wat betekent: houd van elkaar) Nederland (www.kondanani.nl), die vervolgens probeert sponsors te vinden. Geert Terpstra zit ook in de stichting die dringend zoekt naar nieuwe bestuursleden.
Geen vergadertijgers, maar mensen die Afrika een warm hart toedragen en bereid zijn om daarvoor de handen uit de mouwen te steken. Geert: ,,We dreigden als stichting wat in het slop te raken, maar we gaan er met nieuwe moed tegenaan om sponsors en donateurs te vinden. Niet omdat we die mensen daar zo zielig vinden. Die zijn helemaal niet zielig. Het zijn de omstandigheden waardoor ze niet verder komen dan alleen maar zien te overleven".
2007 Oct 27