exposing the dark side of adoption
Register Log in

'Kopers illegale baby's ook hard aanpakken'

public

'Kopers illegale baby's ook hard aanpakken'

Printversie 
Door Anneke Stoffelen
gepubliceerd op 12 februari 2009 16:54, bijgewerkt op 12 februari 2009 17:06
DEN HAAG - De Tweede Kamer wil 'wensouders' die een baby kopen bij een commerciële draagmoeder veel harder gaan aanpakken via het strafrecht.
Minister Hirsch Ballin van Justitie zei donderdag in een debat toe dat hij de mogelijkheden daartoe gaat onderzoeken. Hij heeft de indruk dat de illegale handel in baby's de afgelopen jaren is gegroeid. Dat zou komen doordat het internet veel meer mogelijkheden biedt om in het buitenland op zoek te gaan naar te koop aangeboden baby's.
Het aanbieden en verkopen van een baby door een draagmoeder is op dit moment wel strafbaar in Nederland. Maar het bestraffen van de vragende partij, de wensouders die betalen om hun kinderwens te vervullen, ligt veel moeilijker. Kinderhandel is strafbaar, maar daarvan is alleen sprake als een kind wordt uitgebuit en daar zijn de wanhopige wensouders meestal niet op uit. Verder merkt de adoptiewet illegale adoptie aan als een overtreding, maar dat vindt de Kamer te licht - de boete bedraagt maximaal 6.700 euro en de verjaringstermijn is drie jaar.
De roep om hardere straffen volgt op twee zaken waarbij Nederlandse stellen baby's kochten in België. In de zaak rond baby Donna ging het kopende koppel uiteindelijk vrijuit omdat de zaak was verjaard. Afgelopen najaar kwam aan het licht dat een Nederlands stel baby Jayden tegen betaling had meegenomen uit een ziekenhuis in Gent. Jayden is inmiddels terug naar België; tegen het stel is vooralsnog geen vervolging ingesteld.


2009 Feb 12