exposing the dark side of adoption
Register Log in

Tranzactiile cu copii din Romania, subiect de show tv in SUA

public

Tranzactiile cu copii din Romania, subiect de show tv in SUA

Data publicarii: 08/06/2001

Show-ul televizat al Barbarei Walters de la ABC a abordat tema afacerilor cu copii din tara noastra

Populara emisiune televizata "20/20", a realizatoarei Barbara Walters de la postul american de televiziune ABC, a prezentat alaltaieri dosarul "afacerilor cu copii din Romania", despre care s-a afirmat ca aduce "citeva milioane de dolari". Denumiti si "Cadillac babies, cei mai draguti, cei mai tineri si cei mai doriti dintre copiii abandonati ai Romaniei", acesti copii pot aduce bani frumosi agentiilor care se ocupa de adoptii, potrivit investigatiei realizate de postul de televiziune. Cuplurile din strainatate platesc aproximativ 25.000 de dolari ca sa poata adopta copii romani, dar, de cele mai multe ori, nu stiu nimic despre destinatia banilor.

"20/20" a aflat ca, potrivit unei analize a Ambasadei SUA, milioane de dolari platiti fundatiilor romane care se ocupa de adoptii au disparut. Adoptiile din Romania au fost oprite, de teama ca ar putea avea legatura cu cazuri de coruptie. Dar - folosind o camera video ascunsa - "20/20" a constatat cit este de usor sa gasesti copii de vinzare pe strazile din Romania. Echipa de reporteri a "20/20" a descoperit mame care sint dispuse sa-si vinda copiii chiar si pentru 700 de dolari. In aceasta ancheta, realizatorii emisiunii "20/20" revin asupra subiectului corespondentului Tom Jarriel, care a fost primul care a abordat aceasta problema in 1990, cind "20/20" a descoperit copiii abandonati ai Romaniei - peste 150.000, dupa aprecierea lui - condamnati la viata din camine. Acesti copii sint rezultatul unui plan bizar al dictatorului comunist Nicolae Ceausescu, de a obliga femeile sa aiba cel putin cinci copii. Dupa ce "20/20" a prezentat public acest secret al Romaniei, lumea intreaga a raspuns trimitind milioane de dolari ca ajutor. Mii de copii au fost adoptati, multi dintre ei de americani. Dar speranta in gasirea unei solutii rapide s-a destramat repede, atunci cind "20/20" a descoperit mii de copii - de la nou-nascuti la adolescenti - traind inca in institutiile statului din intreaga tara. Realizatorii emisiunii au constatat ca unele conditii oferite de aceste institutii de stat s-au imbunatatit, de la primul reportaj al lui Jarriel din 1990, dar au descoperit si multi copii care sufera inca in orfelinatele si institutiile statului, care ofera conditii de trai precare.

Un orfan a ajuns la Colegiu in SUA

Multi dintre cei care au parasit aceste institutii traiesc acum in canalizari, unde dorm printre sobolani si se indeletnicesc cu cersitul pe strazi. "20/20" a luat legatura cu fostul actor irlandez Steven Doyle, care acum isi petrece timpul transportind hrana, imbracaminte si ajutor medical pentru copiii strazii. "Pur si simplu nu am putut sa revin si sa lucrez pentru o alta companie cinematografica si sa traiesc impacat cu mine insumi, stiind ca in canalizarile din Bucuresti traiesc niste copii", i-a declarat Doyle lui Jarriel. "Ceva mi-a spus sa fac asta, a fost ceva care m-a indemnat sa fac asta, ca si cind acesta ar fi destinul meu", a adaugat acesta.

Acum zece ani, "20/20" a descoperit un baiat pe nume Izador, printre copiii dintr-un orfelinat in care mai multi copii erau tinuti intr-o cusca mare. Singura lui vina era faptul ca se imbolnavise de poliomielita la scurt timp dupa nastere. Parintii lui si-au imaginat ca statul va putea avea grija de el mai bine decit ar fi putut-o face ei, care nu aveau posibilitati materiale. Salvat prin adoptie la virsta de 11 ani de Dan si Marlys Ruckels, Izador a crescut, sanatos, in California. Dupa cinci operatii inca se mai foloseste de o cirja, pentru a se putea deplasa, dar este la colegiu si chiar scrie o carte cu povestea vietii lui. Acum doua luni realizatorii "20/20" au venit cu Izador in Romania. Acum in virsta de 21 de ani, el a vrut sa-si cunoasca adevaratii parinti. Izador a petrecut mai bine de o luna in Romania, dotat cu o camera video si cu o imputernicire de la postul de televiziune pentru a afla care este viata reala in institutia in care si-a petrecut 11 ani din viata. Asa a filmat copii in camasi de forta, copii legati de scaun cu minecile de la haine, copii zacind in urina, fara chiloti sau absorbanti, copii cu vinatai si echimoze. La zece ani dupa ce "20/20" a expus pentru prima data viata acestor copii din institutiile statului, el a declarat ca se bucura ca a fost adoptat.

"Du-ma in America"

In fine, "20/20" a ajuns si la "ingeri pazitori" precum americanul David Livianu, care a revenit in tara dupa ce a urmarit primele reportaje realizate de aceasta emisiune. Livianu a calatorit recent prin Romania, filmind casete video, in dorinta de a-i determina pe americani sa- adopte pe cei care sint cel mai putin doriti dintre copiii Romaniei. "Nu exista nici o scuza in fata unui copil de 12 ani care ar putea intreba de ce este tinut in asemenea loc si nu poate avea o mama si un tata", afirma Livianu. "Sint familii intregi in situatia asta. Cit de mult mi s-ar spune, oficial sau neoficial, ca se face totul pentru rezolvarea acestei probleme, pentru mine tot nu e suficient", adauga acesta.

Corespondentul Tom Jarriel si producatorul Janice Tomlin au calatorit pentru prima data in Romania in ianuarie 1990, la o saptamina dupa Revolutie. Primul lor reportaj, intitulat "Copiii nimanui", care a fost difuzat in aprilie 1990, s-a soldat cu mii de adoptii. De atunci, Jarriel si Tomlin au realizat in total sapte materiale, pe tema copiilor abandonati din Romania, inclusiv "Rusine unei natiuni", "Du-ma in America" si "Cel mai important cadou dintre toate". Reportajele lor, care au fost realizate de-a lungul a 10 ani, au primit trei premii Emmy si cite un Overseas Press Award si un Christopher Award.

2001 Aug 8