exposing the dark side of adoption
Register Log in

De reis naar Yudith(3)

public

De reis naar Yudith(3)

Maandag 18 maart 2002:

We gaan weer naar het kindertehuis van mevrouw Almaz, want ook Yudith komt uit ditzelfde kindertehuis. Onze chauffeur brengt ons erheen. De rit dwars door Addis is een avontuur op zich. Heidi bekijkt alles alsof ze er voor het eerst is, nu is zij gezond, de vorige keer was ze de hele week ziek en zwak. Mariam verbaast zich over alle ezels die ze langs de weg ziet. Het wordt deze week een sport om ze allemaal te tellen. Jaap voelt zich ongelukkig, hij ziet de armoede en de ellende om zich heen en voelt zich er neerslachtig door. Een stad als Addis Abeba registreer je op de manier dat je je op dat moment voelt. Ga er dus niet in een depressieve bui naar toe, want je mist al het mooie.

In het kindertehuis van mrs. Almaz krijgen we weer een rondleiding, dit keer door de manager mr. Alayehu. We krijgen o.a. de kinderkamer te zien waar Yudith heeft gelegen. Daar liggen nu een paar baby's. We schrikken heel erg als we één baby zien. Zo ondervoedt. Dit zie je anders alleen op de televisie en dan is het al niet leuk om te zien. Nu staan we vlak bij dit bedje. We willen vluchten, we willen dit niet zien. We hebben diep respect voor Mrs. Almaz die dit kindertehuis heeft opgezet. Zij was er zelf niet omdat ze ziek was. Maar Mr. Alayehu neemt de tijd om onze vragen voor zover hij kan te beantwoorden, we houden nog wel een aantal vragen over. Maar hij belooft ons om op zoek te gaan naar personen die meer kunnen vertellen over de voorgeschiedenis van Yudith. Hij noteert onze gegevens en zal ons de volgende dag in het hotel bellen. Hij moet nu nog bellen... In de loop van de week hebben wij nog een paar keer geprobeerd hem te bereiken, maar zonder succes. Onze vragen zijn dus niet allemaal beantwoord.

Onze volgende stop is een bezoek aan het kantoor van Lufthansa om onze plaatsen voor de retourvlucht te bevestigen, we hebben namelijk plaatsen nodig met een babybasket om Yudith in te leggen. Alles lijkt goed geregeld en we staan al gauw weer buiten. Opeens gebeurt er van alles tegelijk, een grijnzende jongeman begint aan Mariam te friemelen, Jaap richt al zijn aandacht op haar om haar te beschermen, de man pakt Jaap stevig, heel stevig bij zijn arm en begint op hem in te praten en stort een waterval Amhaars over hem heen. Onwillekeurig voelt Jaap naar zijn portemonnee en voelt en lege zak. Wel alle ... portemonnee gerold!! Hij roept het naar de chauffeur, maar ziet dat die volop bezig is een aantal kerels aan te pakken in een mum van tijd heeft hij een man in de houdgreep over de motorkap liggen, terwijl hij met zijn vrije hand een ander fouilleert. Jaap vraagt zich af hoe zo'n magere slungelige oudere man zoiets in dat tempo voor elkaar krijgt, maar voordat hij goed en wel uitgedacht is heeft hij zijn portemonnee alweer in handen. Een vluchtige blik erin leert hem dat er niets of in ieder geval niet veel weg is. Mr. Getahun geeft de zakkenroller een klinkende draai om zijn oren en dan houden we het voor gezien, we zijn er ook niet bij gebaat om de politie erbij te halen, veel te omslachtig allemaal. Het blijkt dat een bedelaar alles heeft zien gebeuren en Mr. Getahun getipt heeft. Deze bedelaar ruikt nu zijn kans en vraagt een kleine bijdrage als dank voor de bewezen diensten, dus duikt Jaap in zijn zojuist herkregen portemonnee en geeft de bedelaar zijn eerlijk verdiende deel.

De middag is voor Yudith. Als Heidi haar in de armen krijgt slaapt Yudith half en het duurt niet lang of ze slaapt helemaal. Dit keer zijn we niet in de kinderkamer, maar in de 'woonkamer' en we worden aan ons lot overgelaten. Heerlijk! We hebben een heerlijke middag met z'n vieren en kijken uitgebreid naar onze slapende schoonheid. Later op de middag komt ook nog de kinderarts dr. Elias Afework langs om alle kinderen te onderzoeken. Dr. Elias is een rustige en vriendelijke man en als Yudith onderzocht is neemt hij uitgebreid de tijd voor ons om onze vragen te beantwoorden.

Terug in het hotel komt mr. Alemu nog langs, hij heeft meer informatie over de achtergrond van Mariam, belangrijke informatie  waar we de hele avond en nacht ondersteboven van zijn! Alleen al hierom is het de moeite waard om weer in Addis te zijn.

2002 Mar 18