exposing the dark side of adoption
Register Log in

Bruin zonder zon Diane Broeckhoven Verhaal Roots reis (Bangladesh)

public

Bruin zonder zon Diane Broeckhoven Verhaal Roots reis (Bangladesh)

http://users.skynet.be/adoptielijn/images/boeken.PDF

Biografie

Diane Broeckhoven is geboren op 4 maart 1946 in Antwerpen, waar ze ook opgroeide. In 1970 verhuisde ze naar Nederland waar ze dertig jaar woonde en werkte als auteur van voonamelijk jeugdboeken en als free-lance journaliste voor diverse tijdschriften en kranten.
In 2000 keerde ze terug naar haar geboortestad, waar ze op het verstilde begijnhof woont. In haar regelmatig met literaire prijzen bekroonde boeken zijn soms autobiografische gegevens verwerkt en is de hand van de opmerkzame journalist herkenbaar. 'Bruin zonder Zon', waarmee ze in 1996 de Boekenleeuw won is daar een voorbeeld van. Het is de neerslag van een reis naar Bangladesh die ze met haar adoptiedochter maakte. Diane Broeckhoven heeft drie inmiddels volwassen kinderen die vooral in haar beginperiode een dankbare inspiratiebron vormden. Zij schrijft op een indringende manier over taboedoorbrekende onderwerpen, b.v. over de dood van een kind in 'Een dood vogeltje' (Boekenleeuw 1986), over aids in 'Kristalnacht' (kinderjuryprijzen 1997), over de kloof tussen arm en rijk in 'een god met warme handen'
(genomineerd voor kinderjury 2001).

Diane Broeckhoven is een sterk geengageerd auteur. Zo maakt de jonge lezer in haar boeken onder meer kennis met aids, echtscheiding, armoede, depressiviteit, adoptie, de dood, enzovoort. Diane spreekt in dit verband van 'een opdracht' in het leven en omschrijft die als volgt: "Moeilijke dingen naar de mensen brengen, beladen onderwerpen naar de mensen vertalen." Precies omdat volwassenen doorgaans met meer vooroordelen zitten dan jongeren, schrijft ze zo graag voor de laatstsen: "Zij staan open voor alles, ook voor de dingen waar ze misschien niet dagelijks mee in aanraking komen [...] bijvoorbeeld doodgaan, [...]. Ze zijn [...] nieuwsgieriger dan volwassenen."

Niet alleen de maatschappelijke betrokkenheid is belangrijk voor de verhalen van Diane Broeckhoven, ze hebben zonder twijfel ook grote emotionele waarde. Het draait immers niet enkel om de gebeurtenissen in een boek maar ook, en misschien wel meer, om de gevoelens die met die gebeurtenissen gepaard gaan. Omdat ze zo gevoelsgericht schrijft en het graag heeft over de dingen achter de zaken, worden haar boeken dikwijls psychologische verhalen genoemd. Ook daarom schrijft zij het liefst voor de jeugd want jongeren leven volgens haar meer met hun gevoel dan met hun verstand.

(Uit: Psychologische verhalen met een maatschappelijke waarde: de kinder- en jeugdboeken van Diane Broeckhoven. Door Veerle Bulckaart.)