exposing the dark side of adoption
Register Log in

Streep door vakantie Tsjernobyl-kids

public

Streep door vakantie Tsjernobyl-kids
Door HANS VAN SOEST


DEN HAAG - Zo'n 300 kinderen uit Wit-Rusland die de kerstdagen in Nederland zouden doorbrengen, kunnen deze vakantie op hun buik schrijven.

Kinderen in de Wit-Russische stad Minsk rijden naar het vliegveld, waar zij in een vliegtuig naar Nederland zullen stappen. ARCHIEFFOTO ANP
De Wit-Russische regering weigert hen een uitreisvisum te geven.

In Nederland worden al twintig jaar kinderen opgevangen uit de omgeving van Tsjernobyl, waar sinds de kernramp in 1986 nog steeds veel kinderen ziek zijn. Hoewel de ramp plaatsvond in Oekraïne, kwam veel radioactieve neerslag op het platteland in Wit-Rusland neer. De straling is er nog steeds hoog.

Regeringspartij CDA is woest over een decreet van de Wit-Russische president Loekasjenko. Die is bang dat de kinderen niet terugkeren. In de VS heeft een kind asiel aangevraagd en gekregen. Ook zou hij bang zijn dat de kinderen in het buitenland worden gehersenspoeld met 'ideeën over democratie'.

Het CDA eist actie van het kabinet. „Dit is schandalig," zegt CDA- Kamerlid Pieter Omtzigt. „Wij willen dat Wit-Russische functionarissen en hun familieleden ook geen visum meer krijgen om hier te komen. Want de kinderen van de Wit-Russische elite studeren wel in het Westen." Omtzigt probeert andere Europese landen ook zo ver te krijgen.

Volgens de Stichting Rusland Kinderhulp is lang onderhandeld met de regering in Minsk. Al jaren bezorgen vrijwilligers van de organisatie de kinderen hier een ontspannen vakantie. „We hebben de kinderen inmiddels allemaal het droeve nieuws moeten brengen," zegt Geert Metselaar. „Ze waren allemaal erg teleurgesteld."

De Wit- Russische regering eiste dat de kinderen hier niet in adoptieprocedures terecht zouden komen of dat de gastouders ermee vandoor zouden gaan. Hoewel het Nederlandse kabinet daarover beloftes deed, ging het onverwacht alsnog niet door. „Voor zover bekend geldt het uitreisverbod niet voor kinderen die met hun ouders gaan," zegt Metselaar. „Daarom proberen we er nu zo veel mogelijk samen met hun ouders uit te nodigen. We hopen dat we volgende week alsnog zo'n 70 van de 300 kinderen kunnen verwelkomen. Maar veel ouders zijn door het verbod bang om te gaan."


www.ad.nl
2008 Dec 14