exposing the dark side of adoption
Register Log in

Gentse moeder belooft zelfde kind aan drie paren

public

donderdag 04 december 2008
Gentse moeder belooft zelfde kind aan drie paren

Petra en Henk werden al eerder door een draagmoeder opgelicht. fvv
© Frederiek Vande Velde
BRUSSEL - Kinderloze paren uit Nederland gaan via het internet massaal op zoek naar een draagmoeder in ons land. Een nieuwe, hallucinante reportage van het Nederlandse actuaprogramma 'Netwerk' toont aan dat sommige draagmoeders er niet voor terugdeinzen om daar misbruik van te maken.

Van onze redacteur

Baby J. en baby D. zijn geen uitzonderingen. Op het internet bestaat een bloeiende handel in ongeboren maar ook in geboren baby's. Nederlandse paren met een grote kinderwens die geen zin hebben in een legale adoptie, schuimen gespecialiseerde websites en fora af op zoek naar een draagmoeder. Bijna zonder uitzondering zijn dat Belgische vrouwen.

'Wie een kind wil, moet in België zijn', zegt de Nederlandse journalist Roelof Bosma, die op speurtocht trok in de wetteloze jungle van de babyhandel. Vorige week onthulde hij in het actuaprogramma Netwerk de verkoop van de één dag oude baby van een Gents koppel aan een kinderloos paar uit de Nederlandse provincie Overijssel. Na een uitspraak van een Nederlandse rechter vorige week werd het vijf maanden oude jongetje voorlopig weggeplukt bij de koopouders en overgedragen aan de Jeugdzorg, die een pleeggezin zoekt.

'Het hallucinante is nu dat dit Nederlandse stel voordien al op een grove manier werd opgelicht door een draagmoeder die ook in het Gentse woont', zegt journalist Roelof Bosma. In een vervolgreportage over Petra en Henk, die werd opgenomen voor alle heisa losbrak in België en Nederland, reconstrueert hij wat er voorafging aan de koop van baby J.

'Wij hadden voordien al veertig mails gekregen van andere mensen die ons een baby wilden bezorgen tegen betaling', zegt Petra. 'Allemaal Belgische mensen.'

Na een eerste mislukte deal legde het paar contact met een 29-jarige vrouw uit een gemeente in de rand van Gent.

'Zelf heeft ze al vijf kinderen, maar ze was bereid om met het zaad van Henk zwanger te worden. Dat moest snel gebeuren, omdat volgende zomer haar broer trouwt en dan wou ze niet meer met een dikke buik rondhossen.'

De twee partijen raakten het eens over een koopsom van 15.000 euro voor de baby, die nog moest verwekt worden. Dat laatste zou gebeuren door zelfinseminatie. 'Op het internet vind je daar handleidingen voor die vooral door lesbische koppels worden gebruikt', aldus Petra.

'Je koopt een potje en een spuit bij de apotheker en dan ga je aan het werk', zegt Henk.

Drie verschillende weekends reed het paar uit Overijssel met het potje sperma van Henk naar de woning van Sara in het Gentse. 'Het is wel een beetje vreemd om toe te kijken hoe een andere vrouw in haar slaapkamer het zaad van je man inbrengt', merkt Petra op in de reportage. Voor elke poging telden ze 350euro neer.

De kinderdroom van Petra en Henk werd echter brutaal aan diggelen geslagen toen ze merkten dat een andere vrouw op de website trots de prille zwangerschap van haar Belgische draagmoeder aankondigde. Petra: 'De beschrijving van haar draagmoeder leek als twee druppels water op onze Sara.'

Na wat heen en weer gemail werd hun vrees bewaarheid: Sara liet zich tezelfdertijd insemineren door andere wensouders uit Nederland, zodat de kassa twee keer rinkelde. Dit stel leverde vijf keer sperma en betaalde daar telkens 400euro voor. Emotioneel gekwetst en nog maar eens om de tuin geleid verbraken Petra en Henk daarop abrupt de samenwerking met hun draagmoeder.

Roelof Bosma ging voor zijn reportage ook op zoek naar een uitleg van de Genste draagmoeder voor haar dubbelspel. Hij verraste haar thuis, waar zij zich liet ontvallen dat ze inderdaad van een baby is bevallen voor... een Belgische vriendin.

Bosma: 'Met als schrijnend gevolg dat Henk en Petra nu het knagende gevoel hebben dat dat kind misschien is verwekt met het zaad van Henk!'

De ironie wil dat Petra en Henk, die het kind dat ze in België kochten moesten afstaan, nu absoluut willen weten of dat andere Belgische kind niet van hen is. 'Zo ja, dan willen wij ons kind terug', zeggen ze vastbesloten.

'Een dergelijke koehandel tussen Nederland en België kan alleen welig tieren omdat commercieel draagmoederschap in Nederland verboden is en in België niet', zegt Roelof Bosma. 'Dat leidt tot waanzinnige toestanden, waarbij sommige draagmoeders op schandalige wijze misbruik maken van de emoties en de portemonnee van koppels met een grenzeloze kinderwens.'

'Sommige mensen zijn nu eenmaal bereid om alles te doen voor geld. De Gentse draagmoeder wou dat geld gebruiken om haar lichaam grondig onder handen te laten nemen door een plastisch chirurg. Het is hoog tijd dat de Belgische en Nederlandse politici de koppen bijeensteken om deze uitwassen uit te roeien.'

Netwerk, vanavond op Nederland 2 om 20.25 uur.


Geert Neyt
Gentse moeder belooft zelfde kind aan drie paren
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=RK23KHM2

------------
Gebrek aan wetgeving wens- en draagouders

http://www.knack.be/nieuws/belgie/gebrek-aan-wetgeving-wens--en-draagouders/site72-section24-article26285.html

2008 Dec 4