exposing the dark side of adoption
Register Log in

Echtpaar kocht Belgische baby Jayden

public

Echtpaar kocht Belgische baby Jayden

Door PETER DE KNEGT en EDDY VAN DER LEY

SIBCULO - Na al die jaren gaan ze er nu echt voor, zo schrijft Jantje Tamara (26) uit Sibculo op 13 mei van dit jaar op de forumsite voor pleeggezinnen.
Jayden. Foto Politie Haaglanden
,,We moeten er nu op rekenen dat we 9 maand tot een jaar bezig zijn totdat we alles afgerond hebben. Het is net een zwangerschap.’’
Zij en haar man Gideon S. (26), lasser van beroep, zijn dan al jarenlang op zoek naar de mogelijkheden om een kindje te adopteren. Al in 2005 vraagt verzorgster Tamara via internet om informatie over de mogelijkheden van adoptie. ,,Hoe moet je dat doen? Hoe vind je een draagmoeder?’’ vraagt ze dan al op de forumsite ‘Babyopmaat’.

Dan blijft het lange tijd stil. De ouders bezoeken weliswaar infoavonden over adoptie, maar eerst wordt er verbouwd in het ouderlijk huis van Tamara in Sibculo waar het stel zijn intrek neemt. Ook volgt in 2007 een trots aangekondigd huwelijk dat uitgebreid wordt gepresenteerd op hun eigen ‘bruiloftsite’. Maar dan is het toch echt tijd voor een kindje dat ze zelf niet kunnen krijgen, zo besluit het stel.
Waar Tamara en Gideon tot dit voorjaar uitsluitend via de legale kanalen op zoek zijn naar een adoptiekindje, neemt de kinderwens plotseling een rigoreuze wending. Op zaterdag 6 september meldt de ‘Volkswagengekke’ Tamara op de Keversite: ,,Sinds 3 juli zijn we ouders geworden van een jonge zoon genaamd Jayden (adoptiezoon). Nou eindelijk drie jaar over gedaan om de stap te zetten en nu gedaan.’’

Dit weekeinde werd via Netwerk bekend dat de pasgeboren Jayden door Tamar en Gideon via internet is gekocht van een Belgisch stel uit Gent. De Belgische natuurlijke moeder verbergt in eerste instantie haar tweede zwangerschap voor haar partner en als ze haar zwangerschap bekend maakt is het te laat voor abortus. Financieel zitten de twee er echter niet warmpjes bij en ze besluiten hun kind te koop aan te bieden. Op internet ‘ontmoeten’ ze Tamara en Gideon.

De koop wordt geregeld en als de Belgische moeder zich op 3 juli bij de balie van het Palfijnziekenhuis meldt, geeft ze met een verzekeringskaartje uit voor Tamara. De overdracht van de baby vindt de volgende dag plaats op de parkeerplaats van het ziekenhuis, zo meldt het Laatste Nieuws. De kersverse ‘vader’ Gideon doet vervolgens aangifte bij de burgerlijke stand in Gent waarna het stel met hun nieuwe aanwinst afreist naar Sibculo. Door de aangifte van het kindje in België voorkomt het stel vervolging in Nederland.

In het piepkleine Sibculo vertellen ze familie en vrienden dat het kindje legaal is geadopteerd; geen mens dat daar aan twijfelt; tot afgelopen week. Buurmeisje Nina staat perplex. ,,Ik kan me niet voorstellen dat ze bewust risico’s hebben genomen. Of is het de wanhoop geweest? Feit is dat ze gek zijn op hun baby. Na de geboorte hadden ze een ooievaar in de tuin, tegenwoordig lopen ze met hun kinderwagen en hondjes door de straat. Als een volmaakt gelukkig gezinnetje.’’

Het Belgisch Gerecht heeft inmiddels aangekondigd aangifte tegen het Nederlandse stel te doen wegens valse aangifte van een pasgeborene. Een misdaad waar jarenlange celstraf op staat. Ook kunnen zij samen met de Belgische ouders worden vervolgd voor een inbreuk op de adoptiewet. Jayden zal vooralsnog niet uit huis worden gehaald bij zijn pleegouders, aldus het Belgisch Gerecht.

Adoptiemoeder Jantje Tamara wil geen commentaar geven. ,,Het heeft geen zin om nu iets te zeggen’’, is ze kortaf. ,,Ik heb ook geen tijd, zit nu te wachten op belangrijke telefoontjes. Over deze zaak? Ja. Ik hoop dat alles goed komt. Of ik bang ben Jayden kwijt te raken? Nogmaals, geen commentaar.’’
www.ad.nl
2008 Nov 26