exposing the dark side of adoption
Register Log in

Kinderbescherming brengt zaak Jayden voor rechter

public


Kinderbescherming brengt zaak Jayden voor rechter


  (Novum) - De Raad voor de Kinderbescherming brengt de vermeende koop van baby Jayden nog deze week voor de rechter. Dat heeft een woordvoerder woensdag gezegd. Ook het Openbaar Ministerie in Zwolle laat weten een onderzoek ingesteld te hebben naar de vermeende koop van baby Jayden. De twee zaken staan los van elkaar.
De kinderbescherming zegt nog deze week op een uitspraak van de rechter te hopen. "Wij onderzoeken nu wat in het belang van het kind is", zegt een woordvoerder. "We nemen aan dat maatregelen nodig zijn." Als voorbeelden van maatregelen noemt de woordvoerder een ondertoezichtstelling of een uithuisplaatsing.
Het Openbaar Ministerie gaat na of de ouders valsheid in geschrifte hebben gepleegd bij de aangifte van hun baby. De maximumstraf daarvoor is zes jaar cel. Het OM werkt samen met de Belgische justitie, die de zaak ook in onderzoek heeft.
Vorige week bleek uit een uitzending van Netwerk dat opnieuw een Nederlands stel een baby in België heeft gehaald. De Belgische justitie zou spreken van een 'tweede baby Donna-zaak'. In een uitzending van Hart van Nederland ontkenden de adoptieouders voor de baby te hebben betaald. Ze zouden slechts een onkostenvergoeding hebben gegeven.
De baby werd vermoedelijk gekocht in ziekenhuis Jan Palfijn in Gent, waar de moeder onder de naam van de Nederlandse adoptiemoeder zou zijn bevallen. De biologische ouders zouden het ongeboren kind wegens financiële problemen op internet hebben gezet. Een dag na de geboorte werd Jayden naar Nederland gehaald.
De zaak roept herinneringen op aan die van baby Donna, die in februari 2005 werd geboren. De biologische vader en zijn vrouw hadden een draagmoeder ingeschakeld. Deze Vlaamse kreeg ruzie met het echtpaar en verkocht de baby via internet aan een Nederlands paar uit Leusden. De Belgen kregen te horen dat ze een miskraam had gekregen.
De Belgische biologische vader begon een jarenlange juridische strijd om zijn kind terug te krijgen. Uiteindelijk werd besloten dat Donna voorlopig bij haar Nederlandse pleegouders blijft. Dit besluit werd dinsdag door het Amsterdamse gerechtshof bevestigd.

2008 Nov 26