exposing the dark side of adoption
Register Log in

Verdachte illegale adoptie op vrije voeten

public

Verdachte illegale adoptie op vrije voeten

Van onze verslaggeefster Aimée Kiene
gepubliceerd op 02 september 2008 17:22, bijgewerkt op 2 september 2008 18:48

ZWOLLE - De 25-jarige vrouw die wordt verdacht van een poging tot illegale adoptie van een baby in Sri Lanka mag de gevangenis verlaten. Dat heeft de rechter dinsdag bepaald in de rechtbank in Zwolle. De vrouw, Susan H. uit Rheezerveen, zat sinds haar aanhouding meer dan drie maanden in voorarrest.

H. werd in juli 2007 in Sri Lanka gearresteerd samen met haar partner, een 44-jarige man uit Ommen. Het stel zou een groep tussenpersonen hebben betaald om hun een baby van een prostituee te bezorgen. Het geboortebewijs werd vervalst en H. zou medicijnen hebben geslikt om de borstvoeding op gang te laten komen, zodat ze de baby zelf kon voeden. De biologische moeder deed uiteindelijk aangifte, uit angst dat haar kind doorverkocht zou worden voor de handel in organen.

Het stel kreeg in Sri Lanka geen straf en keerde terug naar Nederland. Daar werden ze in mei van dit jaar opnieuw aangehouden. Zij zouden opnieuw geprobeerd hebben het kind te adopteren, ditmaal door de papieren te vervalsen.

De officier van justitie betoogde dinsdag tevergeefs dat H. in voorarrest zou moeten blijven, omdat zij in staat zou zijn 'zo weer op het vliegtuig naar Sri Lanka te stappen om een nieuwe poging te wagen.' Volgens de aanklager had H. afgelopen mei (vlakvoor haar arrestatie) nog contact met de 44-jarige medeverdachte over illegale adoptie.

Het voorarrest van de man was al eerder opgeheven. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak laat voorlopig zich op zich wachten, omdat het Openbaar Ministerie (OM) nog een persoonlijkheidsonderzoek naar H. gaat doen. Ook wil het OM onderzoek in Sri Lanka.

2008 Sep 3