De Nijmeegse adoptieorganisatie Flash stopt vanwege geldgebrek. Drie medewerkers zijn al ontslagen, de vierde moet binnenkort de biezen pakken. De huur van het pand aan de Bijleveldsingel is opgezegd, alle adopties liggen stil. Flash probeert op deze manier een definitief faillissement te voorkomen en de vergunning om te bemiddelen bij adoptie te behouden.
Vorig jaar raakte Flash in opspraak door enkele zeer slecht verlopen adopties van kinderen uit Haïti. Flash mocht van het ministerie van Justitie, dat adoptieprocedures controleert, sinds september geen kinderen meer ter adoptie aanbieden uit dat land.
Flash vocht de beslissing aan en won gedeeltelijk. Maar via de weg waarover de meeste kinderen voor adoptie beschikbaar kwamen, mag Flash geen zaken meer doen omdat die volgens Justitie onbetrouwbaar is. Via andere kanalen mag Flash wel weer kinderen uit Haïti aanbieden.
"Maar het idee is ontstaan dat Flash niet meer mag adopteren in Haïti", licht voorzitter P. van Loon toe. "Er melden zich geen mensen voor adoptie. Wij hebben geen inkomsten meer, zodat we ook geen uitgaven meer kunnen doen."
Flash zegt, in een brief aan alle 'adoptief ouders', de adoptie-activiteiten in verband met de precaire financiële situatie tijdelijk te staken en zegt te mikken op een doorstart. De definitieve beslissing daarover valt op 1 juni. Tot die tijd ligt alles stil.
De dossiers van procedures die nog niet ver gevorderd zijn, worden na overleg overgedragen aan andere organisaties die bevoegd zijn te bemiddelen bij adoptie. Wensouders die aan het eind van de adoptieprocedure zitten en van wie het dossier al in het buitenland ligt omdat ze elk moment een kind 'aangeboden' gaan krijgen, kunnen na de doorstart echter nog steeds door Flash geholpen worden, stelt Van Loon. Het gaat om ongeveer twintig adoptief ouders. Flash hoopt hierdoor nog wat geld binnen te krijgen zodat schulden kunnen worden afbetaald.
De voorzitter meent dat er, ondanks het ontslag van de professionele medewerkers, voldoende deskundigheid in het bestuur (met vrijwilligers) aanwezig is voor de afwikkeling van deze vergevorderde adopties. Willen wensouders dat niet, dan kunnen ook zij overstappen.
Maar daar ligt een probleem, laat de grootste vergunninghouder, Wereldkinderen, desgevraagd weten. Volgens woordvoerder J. Heerkens hebben zich al mensen van Flash bij zijn organisatie gemeld. Wereldkinderen bemiddelt wel in Haïti, maar kan weinig doen voor de overgestapte adoptief ouders. Die gaan volgens hem jaren aan wachttijd verliezen. "Zij moeten bij ons weer gewoon alle bemiddelingskosten betalen en ze komen onderaan de wachtlijst. Het is heel spijtig, maar het kan niet anders. Zo is er elke keer wel iets met een land aan de hand. We kunnen niet aan het schuiven blijven."
Ook vergunninghouder Kind en Toekomst, niet actief in Haïti, kan weinig met Flash-dossiers in het buitenland, zegt directeur B. Treur. "Bij ons hebben zich ook al enkele wanhopige mensen gemeld. Zolang Flash van plan is om die doorstart te maken, kunnen wij niet veel doen."
Bron: de Gelderlander.