exposing the dark side of adoption
Register Log in

Justitie onderzoekt ook adoptieprocedure overleden, Hongaars meisje

public

Door Jolande van der Graaf

In de trieste zaak van een in Rotterdam omgekomen, negenjarig meisje uit Hongarije loopt tevens een onderzoek naar de gang van zaken rond de adoptie van het kind naar ons land. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J en V) aan deze website bekendgemaakt.

Eerder zei het Openbaar Ministerie Rotterdam tegen de redactie van FemkeFataal.nl te onderzoeken of het meisje aan de gevolgen van een ongeluk of door een misdrijf is overleden. Die naspeuringen zijn nog niet afgerond en duren volgens het OM vermoedelijk tot in augustus.

Evalueren

De Centrale autoriteit internationale kinderaangelegenheden (CA) van het ministerie van J en V laat via een woordvoerder weten inmiddels een rijksambtenaar van een andere afdeling te hebben aangesteld om de adoptie van het Hongaarse meisje te evalueren. “De resultaten worden later gedeeld met de CA en andere betrokken organisaties. Ook de inspectie ontvangt een afschrift”, aldus de zegsman.

Het meisje kwam in maart 2020 via de Nederlandse Adoptie Stichting (NAS) naar Nederland om bij haar adoptievader en -moeder in Rotterdam te gaan wonen. In maart dit jaar raakte het kind ernstig gewond toen zij thuis van de trap zou zijn gevallen. Diezelfde dag maakte de politie bekend ‘te gaan onderzoeken wat er met het meisje is gebeurd en hoe haar veiligheid thuis was geregeld.’

Overlijden

Vier dagen later bezweek het slachtoffer in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Politie en OM brachten dat niet naar buiten en zijn vervolgens in stilte een onderzoek naar de toedracht van het overlijden gestart. Het OM wil niet zeggen of er een forensische sectie is geweest en wat daarbij is vastgesteld.

De tragische zaak kwam dit voorjaar ook onder de aandacht bij Roelie Post, voormalig ambtenaar van de Europese Commissie en tevens columnist op deze website. Roelie was in het verleden bij de EC belast met de portefeuille kinderrechten en deed langdurig onderzoek naar zogeheten interlandelijke adopties. Daarbij ontdekte zij dat er met name in Roemenië veelvuldig sprake was van corruptie en kinderhandel. Volgens Roelie zijn veel adopties naar Westerse landen nog steeds niet in orde. Of dat ook voor deze zaak geldt, is nog onduidelijk.

Andere lezing

Of het onderzoek naar deze adoptieprocedure door de NAS nu volgens de richtlijnen loopt, is volgens Roelie eveneens de vraag. Kort na het overlijden van het meisje informeerde zij bij een medewerker van de CA van het ministerie van J en V. De ambtenaar geeft in het opgenomen gesprek een andere lezing van het verloop van onderzoek naar adopties waarbij iets is misgegaan.

Volgens de ambtenaar is eerder in opdracht van de inspectie een protocol opgesteld om zulke kwesties te kunnen evalueren. Of dat protocol openbaar is, laat hij tijdens het gesprek in het midden.

Op Roelie’s vraag of ook het Rotterdamse adoptiedossier de aandacht van J en V heeft, geeft de ambtenaar bevestigend antwoord. Maar uit zijn uitlatingen blijkt dat de inspectie de leiding over het onderzoek dient te hebben.

Inspectie

De ambtenaar zegt in de opname letterlijk dat ‘bij zulke incidenten (als in Rotterdam, jvdg) de inspectie aan de betrokken adoptieorganisatie vraagt om een evaluatie te verrichten die aan de inspectie wordt teruggekoppeld.’ Verder benadrukt hij dat het vervolgens ‘aan de inspectie is om te kijken of er nader onderzoek moet komen (…).’

Roelie schrijft in een eerdere column op deze site direct vraagtekens te hebben gezet bij de Rotterdamse adoptie. Op de Facebookaccount van de Nederlandse Adoptie Stichting (NAS) zag zij in juni vorig jaar een foto van het Hongaarse meisje en haar adoptieouders.

Ouder

“Het meisje leek me veel ouder dan zes jaar, de wettelijke leeftijdsgrens om te adopteren. Heel vaak lijdt dat tot grote problemen bij adoptie. Ook de tekst bij de foto riep vragen bij me op.” Volgens Roelie is tijdens haar onderzoek gebleken dat 16.000 euro met de adoptie moet zijn gemoeid. “Bedragen zijn terug te vinden op de website van de NAS.”

Ze wijst verder op een eerder advies van de Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming om geen kinderen meer uit EU-landen te adopteren. Dit omdat de jeugdzorgomstandigheden in die landen afdoende zijn en kinderen niet vanuit pleegzorg naar Nederland moeten worden gehaald.

Reactie

In een reactie gaf de Nederlandse Adoptie Stichting eerder aan niet te willen zeggen of zij wel of niet bij de adoptie betrokken was. “Dat hebben we nooit gedaan en zullen we ook nu niet doen.”

Indien er een onderzoek zou lopen, aldus de NAS, “dan kunnen en willen we pas reageren wanneer het onderzoek en eventuele vervolgacties volledig zijn afgerond. Tot die tijd zijn wij gehouden aan geheimhouding.”

Dossiers worden volgens de stichting alleen geopend voor bevoegde autoriteiten. “Het gaat dan om de Centrale autoriteit internationale kinderaangelegenheden, de Inspectie Zorg en Jeugd en opsporingsinstanties indien sprake zou zijn van een (strafrechtelijk) onderzoek.”

2021 Jun 21