exposing the dark side of adoption
Register Log in

Kroongetuige in zaak van adoptiefraude wordt met de dood bedreigd

public

door Dirk Coosemans

Kroongetuige Dieumerci K. zat lang in een Congolese cel, maar uit het onderzoek zou gebleken zijn dat hij en zijn hele familie misleid werden.

De kroongetuige in de zaak van de adoptiefraude met Congolese kindjes zou met de dood bedreigd zijn, zo blijkt uit een klacht bij de Brusselse politie. Dieumerci K. verblijft momenteel in Congo en kreeg daar al verschillende keren mensen achter zich aan uit de entourage van de verdachten. Het federaal parket gaat de klacht onderzoeken.
De zaak van de adoptiefraude kwam vier jaar geleden aan het licht. Het gerecht ontdekte dat de Belgisch-Congolese Julienne M., en met haar zeven ambtenaren van de Franstalige Gemeenschap in ons land, minstens vijf kinderen zouden weggehaald hebben bij ouders in Congo om ter adoptie aan te bieden in België. Het gerecht wil de acht verdachten vervolgen voor mensenhandel.

Een van de kroongetuigen in de zaak is Dieumerci K. Hij zou aangezocht zijn door de verdachten om zijn kind mee te geven naar België onder het mom dat het daar op vakantiekamp zou mogen, zo verklaarde hij. Zijn kind was die dag ziek maar Dieumerci, die het kamp als een kans zag, verwees de kindersmokkelaars door naar twee familieleden met kinderen. Uiteindelijk vertrokken twee kindjes uit de familie van Dieumerci naar België, ze zijn nooit teruggekeerd.

Eerst werd de man mee verdacht — hij zat hij lang in een Congolese cel. Maar uit het onderzoek zou gebleken zijn dat Dieumerci en zijn hele familie misleid werden. Hij legde een getuigenis af waar de verdachten niet goed uitkomen.

Bescherming van EU

“Sindsdien wordt de man bedreigd”, klinkt het in zijn entourage. Hij kreeg lange tijd bescherming van de Europese Unie, die hem geld gaf om te verhuizen. Maar die steun is nu weggevallen. “Dieumerci heeft onlangs bezoek gekregen van de voormalige chauffeur van Julienne M., toen hij uit de kerk stapte”, zegt Roelie Post van de vzw Against Child Trafficking, die dagelijks contact heeft met de getuige. “Die man bedreigde Dieumerci en zei dat ze hem wel zullen vinden. Dieumerci is daarop weggelopen. Eerder waren er ook al doodsbedreigingen. Wij zijn ervan overtuigd dat men er in de entourage van de verdachten alles wil aan doen om zijn getuigenis te beletten”, zegt Roelie Post. “We vrezen voor zijn leven en hopen dat de Europese Unie hem snel opnieuw bescherming aanbiedt. We hebben daartoe een brief geschreven naar de EU-ambassadeur en we hebben ook een klacht ingediend bij de politie in Brussel. Bij het federaal parket werd men gisteren pas op de hoogte gesteld van die klacht. “We gaan dat onderzoeken”, klinkt het daar.

Tegenklacht voor laster

Hoofdverdachte Julienne M. ontkent zelf elke betrokkenheid. “Ik ben onschuldig in heel deze zaak en heb al helemaal niks te maken met die zogenaamde doodsbedreigingen. Dieumerci en zijn medestanders liegen. Ik zou net graag hebben dat hij in Brussel komt getuigen zodat ik eindelijk kan aantonen dat wat hij zegt absoluut gelogen is”, aldus de vrouw, die nu een tegenklacht voor laster overweegt.

2020 Sep 27