exposing the dark side of adoption
Register Log in

Sterke stijging thuiskomsten 2008

public

Sterke stijging thuiskomsten 2008

Bestuur en medewerkers van de NAS kijken met tevredenheid terug op 2008. In het afgelopen jaar is het aantal thuiskomsten sterk gestegen, van 7 in 2006, naar 12 in 2007 tot 24 thuiskomsten in 2008. Voor 2009 verwacht de NAS weer een verdubbeling in het aantal thuiskomsten.

Deze sterke en zich voortzettende stijging is een direct gevolg van de voortdurende en al jarenlange inzet van bestuur, medewerkers en vrijwilligers. Daarnaast wordt zeer hard gewerkt aan verbetering van de efficiëncy in onze dienstverlening en aan het onderhouden van contacten met onze buitenlandse relaties. Deze inspanningen lijken nu resultaat te geven in het oplopende aantal thuiskomsten.

De doorlooptijd van adoptiedossiers is lang, het is dan ook een zeer lastige taak om beleid voor de korte termijn te maken. In nauwe samenwerking met verschillende partners wordt veel geïnvesteerd in tijd en geld om op de middellange termijn toch tot uitbreiding van onze adoptiecapaciteit te komen. Hiermee zijn niet (alleen) de wachtende ouders gediend. Steeds meer kinderen weten we uit een kansloze situatie te halen om hen naar liefhebbende gezinnen te bemiddelen: we zijn trots op deze rol!

In 2008 werden 11 jongens en 13 meisjes via de NAS in Nederlandse gezinnen geplaatst. Het jongste kind was bij thuiskomst 1 maand oud en het oudste kind 6,2 jaar. Bij 10 kinderen was sprake van een sociale en/of medische special need. De gemiddelde leeftijd van de kinderen bedroeg 2,7 jaar, dit getal is echter sterk beïnvloed door de plaatsing van één zeer jong kind. Indien we deze plaatsing buiten beschouwing laten, is de gemiddelde leeftijd van de thuiskomende kinderen 3,6 jaar. De herkomstlanden van de geplaatste kinderen zijn Bolivia (12), Haïti (9), USA (1) en Mongolië (2). Vanaf inschrijving bij de NAS wachtten ouders gemiddeld 29,4 maanden op de thuiskomst met hun kind. Na een jarenlange stijging is dit voor het eerst weer een daling van deze doorlooptijd.

2009 Jan