exposing the dark side of adoption
Register Log in

Adopteren uit Europa - Roemenie

public

Adopteren uit EuropaRoemeni?


WIJZIGINGEN ROEMENI? SINDS MEI 2000
Het aantal kinderen dat uit Roemeni? wordt voorgesteld voor adoptie is sterk teruggelopen. Als gevolg daarvan is de werkwijze voor dit land gewijzigd. Er worden geen aanvragen voor echtparen meer ingediend. Als er uit Roemeni? een kind wordt voorgesteld, selecteert Wereldkinderen een echtpaar van de algemene wachtlijst. Omdat het niet langer mogelijk is een indicatie te geven van wacht- en proceduretijden is Roemeni? uit het wachtlijstoverzicht verwijderd.
Het land
Roemeni? is na de val van Ceascescu volop in ontwikkeling, ook wat de adoptiewetgeving betreft. Sinds 1992 heeft Wereldkinderen contact met de Roemeense overheid voor wat betreft adoptiemogelijkheden. In januari 1998 is er een samenwerkingsovereenkomst gesloten met een Roemeense Foundation voor kinderwelzijnsbeleid, onder verantwoordelijkheid van het Roemeens adoptiecomit?.
De kinderen
In Roemeni? zelf wordt ook geadopteerd. De kinderen die voor adoptie naar het buitenland mogen, zijn kinderen waarvan afstand is gedaan na de geboorte en weeskinderen. De meeste kinderen hebben de leeftijd van twee tot vijf jaar. De kinderen zijn opgegroeid in tehuizen en hebben veelal gebrek aan liefde, aandacht en stimulans gehad, waardoor er sprake kan zijn van een sociaal risico. Ook kan het gaan om kinderen met een medisch probleem.
De procedure
Er worden geen aanvragen voor echtparen meer ingediend. Als er uit Roemeni? een kind wordt voorgesteld, selecteert Wereldkinderen een echtpaar van de algemene wachtlijst. Het is niet mogelijk een indicatie te geven van wacht- en proceduretijden.
De kosten
De totale kosten bedragen gemiddeld ƒ 20.000,

2001