exposing the dark side of adoption
Register Log in

Voorstel voor nieuw Vlaams adoptie-decreet - Else De Wachter

public

Voorstel voor nieuw Vlaams adoptie-decreet - Else De Wachter
  
Bron: Blog van  Vlaams Volksvertegenwoordiger Else De Wachter
Mijn adoptiedecreet is klaar en hopelijk kunnen we hiermee een doorbraak veroorzaken in de lange buitenlandse adoptieprocedure!
24 januari 2009
Het verschil kan deze week in het Vlaams parlement worden gemaakt als alle meerderheidspartijen hier samen voor willen gaan!
Als kandidaat-adoptieouder en politica wilde ik ook echt iets doen aan de zeer lange en vaak logge buitenlandse adoptieprocedure. De gebeurtenissen binnen de adoptiewereld van de voorbije maanden bevestigden die nood aan een verbeterde wetgeving.
Een globale aanpak was hier absoluut noodzakelijk. Als je de ganse procedure even overloopt dan stel je vast dat de pijnpunten zich vooral situeren bij de uitvoering van het maatschappelijk onderzoek binnen de CAW's, het lange juridische proces en het beperkt aantal landen waar Vlaanderen mee samenwerkt.
Het juridische luik is federaal. De geldigheidstermijn van het geschiktheidsvonnis (4 jaar) voldoet niet meer in de huidige situatie. Als je weet dat door allerlei omstandigheden de wachttijden bij de adoptiedienst kunnen oplopen tot 5 jaar alvorens je een kindje kan verwelkomen en dat we momenteel, door de stopzetting van het adoptiebureau Horizon (China) met een situatie worden geconfronteerd dat kandidaat-adoptieouders die wachten op een "special needs" kindje nu een wachttijd van 5 à 6 jaar tegemoet gaan omdat accreditatieproblemen opduiken.
De geldigheidstermijn moet federaal worden opgetrokken en moet verlengbaar zijn met eenzelfde periode zodat deze aangehaalde situaties een oplossing krijgen en kandidaat-adoptieouders op een gegeven moment niet geconfronteerd worden met een vonnis dat intussentijd is verjaard en zij opnieuw van 0 dienen te beginnen.
Tijdens het eerste luik van de procedure (voorbereidingscursus – maatschappelijk onderzoek – vonnis) loopt er heel wat fout tijdens het maatschappelijk onderzoek.
Je wordt als kandidaat-adoptieouder toegewezen aan één van de erkende CAW's waar een team (2 maatschappelijk assistenten en 2 psychologen) dienen te beoordelen of je als kandidaat-adoptieouder al dan niet geschikt bent. De drempel is hier zeer hoog, vreemde omgeving, onderzoek door mensen die hiernaast nog vele andere taken te vervullen hebben .
Dit leidt vaak tot onbegrijpelijke en moeilijke situaties.
Met dit decreet lossen we dit op door dit maatschappelijk onderzoek toe te wijzen aan de adoptiedienst waarmee het koppel zal samenwerken. Op die manier verlaag je de drempel enorm, is de samenwerking veel eenvoudiger, wordt het onderzoek gevoerd door deskundigen die dagdagelijks permanent bezig zijn met adoptie. De dienst kan van bij het begin een relatie opbouwen met de ouders en veel sneller bijsturen waardoor de procedure sterk vereenvoudigd wordt en vooral veel sneller kan. We voorzien hiervoor de nodige middelen.
Dit principe is niet nieuw en wordt vandaag reeds toegepast bij binnenlandse adoptie en bij IVF.
Tot slot komen we bij het tweede luik van de procedure (na het geschiktheidsvonnis: inschrijving bij een adoptiedienst en op de wachtlijst voor een kindje).
We moeten in Vlaanderen met veel meer landen kunnen samenwerken. Momenteel is dit beperkt tot een tiental.
Adoptiediensten hebben niet de middelen en het personeel om hieraan grondig te werken waardoor het aantal stagneert en zelfs daalt (zie problemen Horizon).
De oprichting van een Vlaams centrum voor adoptie kan hieraan tegemoet komen. Dit centrum zal middelen ter beschikking krijgen vanuit de Vlaamse overheid. Samen met de adoptieambtenaar moet dit centrum nieuwe kanalen onderzoeken en de adoptiediensten nieuwe geratificeerde landen aanbieden waarbij de adoptiediensten autonoom beslissen met welke aangeboden nieuwe landen zij wensen samen te werken.
Want wie kan het verschil aangeven tussen twee buurjongens uit Kenia en Ethiopië? De éne heeft het geluk in een land te wonen waarmee Vlaanderen een overeenkomst heeft (Ethiopië) en het andere niet terwijl beide landen het Haags verdrag onderschrijven.
De adoptiediensten winnen op die manier veel tijd waardoor ze veel intensiever aan de dossiers zelf kunnen werken. Meer landen en een gerichtere werking zullen de wachtlijsten doen inkrimpen.
Daarenboven zal dit centrum een raadgevend comité hebben waarin alle betrokken actoren rond adoptie zetelen dus ook de (kandidaat)-adoptieouders en de geadopteerden.
Dit decreet geeft de adoptiediensten meer slagkracht, meer juridische zekerheid en vooral de kans om vanuit Vlaanderen met veel meer landen samen te werken zodat we de wachtlijsten kunnen wegwerken, de zekerheid voor kandidaat-adoptieouders verhogen en het systeem enorm vereenvoudigen.

geadopteerd.be

2009 Jan 24