exposing the dark side of adoption
Register Log in

Verbod adoptie tsunami-wezen (Indonesië)

public
Gepubliceerd door Administrator2 op 5/01/2005 (1109 gelezen)
Verbod adoptie tsunami-wezen (Indonesië)
NRC/Handelsblad: 4 januari 2005.

MEDAN, 4 JAN. President Susilo Bambang Yudhoyono ('SBY') van Indonesië heeft verboden om kinderen van door de ramp in Atjeh ontheemde ouders of 'tsunami-wezen' te adopteren. Minister van Sociale Zaken Bachtiar Chamsyah heeft de politie opdracht gegeven een 'syndicaat', dat zou handelen in Atjehse kinderen die de ramp hebben overleefd, op te rollen.

Of een dergelijk syndicaat bestaat, is onbewezen. Toch zijn er aanwijzingen dat in de vluchtelingenkampen van het rampgebied kinderen worden verhandeld onder het mom van adoptie. Door de ramp ontheemde of verweesde kinderen zijn de verantwoordelijkheid van de regering.

Volgens een conservatieve schatting zijn in Atjeh door de tsunami 35.000 kinderen verweesd of gescheiden van hun familieleden. In Indonesië circuleert het gerucht dat iedereen - ook wie niet aan de wettelijke voorwaarden voldoet - deze kinderen mag adopteren. 'SBY' sprak dit verhaal zondag krachtig tegen.

Minister Chamsyah zei gisteren dat er alleen geadopteerd mag worden met toestemming van zijn departement. Dat werkt samen met de niet-gouvernementele organisatie Perkumpulan Aceh Sepakat (Bundeling van Eensgezind Atjeh, AS) die zich ontfermt over ouderloze tsunami-slachtoffers. Een aantal van hen is ondergebracht in een weeshuis in Medan, de hoofdstad van Noord-Sumatra.

De Raad van Islamitische Schriftgeleerden (MUI) van Atjeh en het centrale MUI-bestuur hebben Indonesiërs opgeroepen om jonge tsunami-slachtoffers te adopteren of onder voogdij te nemen, overeenkomstig de Wet op Adoptie en de shari'a (islamitisch recht). Dat de regering stelling neemt tegen deze oproep, snijdt hout. In Indonesië staat adoptie nagenoeg gelijk met kinderhandel. De door de overheid erkende stichting Sayap Ibu (Moedervleugel) bemiddelt bij adopties, maar knijpt maar al te vaak tegen betaling een oogje dicht als niet aan wettelijke voorwaarden is voldaan. Armlastige ouders krijgen vaak een schijntje van het door de stichting opgestreken bedrag.

De voorzitter van de Nationale Commissie voor Kinderbescherming, Seto Mulyadi, wist dit weekeinde te voorkomen dat honderd Atjehse kinderen via Medan naar Jakarta werden gevlogen. Volgens de stichting AS zouden na de ramp al twintig kinderen uit Atjeh zijn gesmokkeld, richting Maleisië en Bandung, West-Java. AS-bestuurder Masriza zei gisteren dat nog veel meer jonge overlevenden uit Atjeh worden vermist omdat ze zijn meegenomen door 'onverantwoordelijke lieden'.

Een 'stichting' bood de afgelopen dagen Atjehse wezen aan per sms.

Bron: NRC/Handelsblad
2005 Jan 4