exposing the dark side of adoption
Register Log in

Schriftelijke Vraag: Adoptieverdrag met Vietnam - Stand van zaken

public
vlaams parlement
? schriftelijke vragen
inge vervotte
vlaams minister van welzijn, volksgezondheid en gezin
Vraag nr. 151
van 24 april 2007
van margriet hermans
Adoptieverdrag met Vietnam   -   Stand van zaken
Naar verluidt worden mensen die een kind willen adopteren uit Vietnam, aangespoord om een kind te adopteren uit China. Twee adoptiediensten, Horizon en Ray of Hope, kondigden op hun website aan dat zij in de nabije toekomst met het kanaal Vietnam willen gaan werken.
Ondertussen is bekend dat de onderhandelingen inzake het bilaterale adoptieverdrag met Vietnam zeer moeilijk verlopen. Op 28 april heeft de Vlaamse Regering haar goedkeuring gegeven aan de ratificatie ervan. Evenwel heeft de Raad van State sindsdien geoordeeld dat het gaat om een gemengd verdrag en dat dus de federale regering had moeten betrokken worden bij het onderhandelen en afsluiten van het verdrag.
Daardoor lijkt dit een kafkaiaans dossier te worden. Het dossier zit in het overlegcomité. Men kan nog geen timing geven, aangezien de technische werkgroep nog geen besluiten heeft neergelegd. En het is juist die werkgroep die moet bepalen of deze overeenkomst ook nog naar het federale parlement moet.
De werkgroep gemengde verdragen bereikte op september 2006 geen consensus over het al dan niet gemengde karakter van de verdragen.
1.       Wat is de stand van zaken van het dossier?
2.       Wanneer kan het verdrag worden voorgelegd aan de verschillende wetgevende assemblées voor ratificatie?
3.       Wanneer kunnen kandidaat-adoptanten naar verwachting een kind uit Vietnam adopteren?
2007 Apr 24