exposing the dark side of adoption
Register Log in

Panama re-opened

public

Panamá

In januari 2009 is door de NAS een bezoek gebracht aan Panama. Sinds enige tijd is onze voormalige vertegenwoordiger in Panama directeur geworden van de Centrale Autoriteit. Na haar benoeming in juli vorig jaar heeft zij noodzakelijke verbeteringen aan kunnen brengen, waaronder een nieuwe wet die inmiddels door het Panamese parlement is aangenomen. Voor het doorvoeren van de veranderingen heeft zij intensief samengewerkt met het permanent bureau van het Haags verdrag en verantwoordelijke Ministers in Panama.

 

De veranderingen stemmen ons hoopvol dat de overheid in Panama serieus is in haar voornemen de adopties voortaan volgens de geldende wet- en regelgeving te laten verlopen. De NAS overweegt dan ook het programma voor de adopties vanuit Panama weer op te starten. In mei van dit jaar zullen er in Panama weer verkiezingen plaatsvinden. Omdat de benoeming van sleutelposities, zoals de directeur van de Centrale Autoriteit, politieke benoemingen zijn, kiezen we op dit moment niet voor een volledige herstart van dit contact. Na de verkiezingen beoordelen we opnieuw de situatie zoals die dan voorligt.

Wel zullen we in de komende maanden samen met de Panamese Centrale autoriteit beoordelen voor welke kinderen gericht ouders gezocht gaan worden. Op basis van de kinddossiers zullen door de NAS ouders geselecteerd worden. Voorwaarde voor (definitieve) selectie is dat u bij de NAS ingeschreven staat.

 

De kinderen die op dit moment vanuit Panama plaatsbaar zijn, hebben over het algemeen een leeftijd van tenminste 3 jaar en een achtergrond van medische en/of sociale special need. Adoptie van siblings komt weinig voor. Van de aspirant adoptief-ouders wordt verwacht dat zij op dit moment in het bezit zijn van een geldige beginseltoestemming en een positief advies hebben van de Raad voor de Kinderbescherming voor opname van een ouder kind met special needs achtergrond. Naar verwachting komen zowel gehuwde als samenwonenden in aanmerking voor adoptie vanuit Panama, indien in een M/V relatie.

 

De kosten voor de procedure zullen in de komende weken bekend worden. De verwachting is dat de kosten in vergelijkbaar zijn met de andere contacten van de NAS, maar een definitieve uitspraak hierover kunnen we op dit moment nog niet doen.

 

Via het e-mail adres van de NAS info@nederlandseadoptiestichting.nl kunt u aangeven indien u belangstelling hebt voor het contact Panama. We stellen het op prijs om een korte samenvatting van uw achtergrond en adoptiewens te vernemen. Indien u nog niet bij de NAS staat ingeschreven, horen we graag bij welke vergunninghouder u nu ingeschreven staat en in welk stadium uw procedure zich bevindt.

 

Verdere informatie dan op deze pagina vermeld, kunnen we op dit moment nog niet geven.

2009 Jan