exposing the dark side of adoption
Register Log in

Blog: ouder adoptie kind - Lesotho

public
documentatie hechting ouder adoptiekind
Auteur: natascha (---.ip.telfort.nl)
Datum:   12-01-2009 12:48

hallo,

wij zitten met het volgende probleem: voordat lesotho de adopties opgeschorte in juni 2007, hadden wij al een voorstel van een zoon, toen 4 jaar oud, nu deze maand 6 jaar oud. het voorstel is nooit ingetrokken maar wij hebben dus ook onze zoon nog nooit mogen halen.
inmiddels is lesotho weer open voor adopties, hoe en wanneer is nog helemaal niet bekend maar er is nu wel hoop dat het doorgaat en wij misschien toch binnen een paar weken/paar maanden naar lesotho mogen afreizen om het op te halen.

inmiddels zijn we dus alle dingen waar we anderhalf jaar geleden mee gestopt zijn te regelen/voor te bereiden weer aan het oppakken. zo ook adoptieverlof.

nu weten wij dat je wettelijk recht hebt op 4 weken. in de cao van mijn man's werk staat uitdrukkelijk dat je recht hebt op 2 maanden maximaal.
zijn baas is daar niet blij. bij navraag blijkt nu dat het maximaal betekend dat eht geen recht is waar je gewoon vanuit kan gaan maar je moet aantonen het nodig te hebben.
bijv doordat je een lange tijd (landen als nigeria waar 6 weken verblijven geen uitzondering zijn) in het land van herkomst moet blijven of je moet kunnen aantonen dat het voor de hechting noodzakelijk is. heel vervelend erbij is dus dat er een baas boven staat die vermoedljk helemaal geen ervaring heeft met adoptie, ij stelt ook het niet te snappen aangezien normaal krijgt een vader 3 dagen bij de geboorte van een kind en naar zijn idee ou hij niet weten waarom het krijgen van een adoptiekind meer tijd nodig heeft dan de normale 3 dagen nadat je thuis bent met hem.

in ons geval denken wij het misschien wel heel hard nodig te hebben. we hebben hier immers te maken met een jongetje van al 6 jaar. daarnaast is het bijna zeker dat hem ten tijde van de opschorting al over ons verteld was, dus dat hij ouders zou krijgen, misschien al met foto en al. naar ons idee maakt dat het nog lastiger aangezien hij nu waarschijnlijk al niet meer geloofd dat zijn beloofde ouders hem komen halen......anderhalf jaar is zo lang voor een kind van die leeftijd.

we hoeven maar 2 a 2,5 week in lesotho te verblijven maar ja dan thuis begint het, uit alles wat ik gelezen heb over hechting, over in het begin het wereldje zo klein mogelijk houden, alleen hem zelf te verzorgen, en zeker dan met zijn leeftijd erbij denk ik toch zeler wel dat we die periode hard nodig hebben om een goede hechting op gang tebrengen.

maar ja, hoe zet je dat goed neer....
de vraag is dus, wie o wie heeft dit ook aan de hand gehad of wie weet er teksten/documentatie waarmee we ons verhaal kunnen onderbouwen. ik ben niet zo goed in het dingen goed op papier zetten en zeker met iemand erboven die dus het simpel weg niet doorheeft waar het omgaat.

groetjes
Natascha
2009 Jan 12