exposing the dark side of adoption
Register Log in

Ontstaan van de vereniging

public

Guateniños is opgericht in het jaar 2000. Lidmaatschap van de vereniging is voorbehouden aan:

  • Personen die (als kind) vanuit Guatemala naar Nederland zijn geadopteerd;
  • Personen die een kind vanuit Guatemala naar Nederland hebben geadopteerd of dat gaan doen.

De vereniging is opgericht in 2000 met als doel de saamhorigheid tussen de leden onderling te verstevigen en om cultuur en nieuws over en uit Guatemala ter beschikking te stellen.

Het secretariaat van de vereniging is gevestigd:

Dillenburglaan 3
2281 CZ Rijswijk

U kunt ons ook bereiken via de telefoon (070 - 355 2805) en via email: secretariaat@guateninos.nl

Ontstaan van de vereniging

Tot 1996 vonden er incidenteel adopties vanuit Guatemala naar Nederland plaats. Deze adopties vonden plaats als zogenoemde "zelfdoe" adopties met alleen formele begeleiding door een vergunninghouder voor adopties (zie hiervoor 'Adoptie in Nederland').

Toevallig kwam Ilonka Sillevis Smitt in oktober 1994 Helen de Rosal tegen op een KLM-vlucht van Guatemala naar Nederland. Helen de Rosal bracht toen een adoptiekindje naar Frankrijk. Aangezien Ilonka en haar man Wolter in die periode bezig waren met adoptie, leidde dit tot een intensief gesprek. Dit vormde de basis voor de beslissing zelf vanuit Guatemala te adopteren.

In de zomer van 1995 verzamelden Ilonka en Wolter informatie over adoptie naar Nederland in Guatemala. Na een aantal problemen werd het 'zelf-doe' contact met Helen de Rosal in oktober 1995 goedgekeurd. Binnen enkele weken kregen Ilonka en Wolter een voorstel. En na een verblijf van zeven weken in Guatemala, waarin ook alle procedurele problemen werden opgelost, kwam hun dochter Davita in januari 1996 met hen naar huis.

Onder de indruk van de uitstekende verzorging in het tehuis van Helen de Rosal, moedigden Ilonka en Wolter via allerlei contacten anderen aan om eenzelfde adoptie weg te volgen. Toen het voorbeeld van Ilonka en Wolter zo'n zestien keer navolging had gekregen en het aantal aangeboden kinderen bij Helen de Rosal aardig toenam, werd het tijd het contact over te dragen aan een vergunninghouder.
Dit nam nog wat tijd en enkele 'zelfdoe'-adopties in beslag, maar halverwege 1998 nam de stichting Kind en Toekomst het contact over. Zo werd Guatemala een regulier adoptie-kanaal.

Het aantal adopties nam toen snel toe van de eerste twintig in twee jaar, naar 50, 60 of meer per jaar. Het werd tijd voor een vereniging!!
In 1999 vonden de voorbereidende bijeenkomsten van de initiatiefnemers plaats. Op 21 februari 2000 werden de statuten bij de notaris vastgelegd en was de vereniging een feit. In mei 2000 waren de folders gereed en begon de werving van leden.

2008 Jan 1