exposing the dark side of adoption
Register Log in

Tsjernobylkinderen mogen toch naar Nederland

public

Tsjernobylkinderen mogen toch naar Nederland

"Tsjernobylkinderen mogen toch naar Nederland"
Naam ontvangerE-mailadres ontvanger

Uw naamUw e-mailadres

Bericht (optioneel)

Printversie 
ANP
gepubliceerd op 19 december 2008 19:02, bijgewerkt op 19 december 2008 18:43
DEN HAAG - Wit-Russische kinderen uit de omgeving van Tsjernobyl mogen van de Wit-Russische autoriteiten toch de kerstdagen in Nederland doorbrengen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekendgemaakt. Wit-Rusland heeft de reisbeperkingen opgeheven voor de periode van 20 december tot 20 januari 2009.
Eerder had de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko kinderen uit zijn land verboden af te reizen naar het buitenland. Loekasjenko is bang dat de kinderen elders asiel aanvragen en daarna niet meer naar hun vaderland terugkeren, zoals recent gebeurde met een kind dat een vakantie doorbracht in de Verenigde Staten. Ook is hij bang dat de kinderen worden gehersenspoeld met 'ideeën over democratie'.
Verheugd
Minister Maxime Verhagen reageert verheugd op het besluit: 'Ik ben heel blij dat onze gesprekken met de Wit-Russische autoriteiten en de druk vanuit de Europese Unie effect hebben gehad en dat deze kinderen nu toch hun kerstvakantie in Nederland door kunnen brengen. We zullen er bij de Wit-Russische autoriteiten op aandringen dat de kinderen uit Wit-Rusland ook na 20 januari 2009 weer bij hun Nederlandse gastgezinnen op vakantie kunnen.'
In eerste instantie zouden ongeveer 230 kinderen naar Nederland komen. Hoeveel dat er nu worden is niet bekend, een hoop reizen waren al geannuleerd. Het ministerie en de ambassade in Warschau zijn intussen in gesprek met de organisaties die de vakantiereizen organiseren om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk kinderen alsnog kunnen afreizen naar Nederland.
Tsjernobyl
Een van de organisaties is de Stichting Rusland Kinderhulp. Die vangt al twintig jaar kinderen op uit de omgeving van Tsjernobyl. In de wijde omgeving van de kerncentrale, waar in 1986 een grote explosie plaatsvond, zijn veel kinderen ziek. Dit komt door de radioactieve straling, die zich via neerslag ook op het Wit-Russische platteland heeft verspreid. Jaarlijks bezoeken zo'n 30 duizend kinderen uit het getroffen gebied 21 verschillende landen.


Via de website van de Volkskrant (www.vk.nl) heeft Angy je het volgende artikel toegestuurd. Dit verhaal is op de Volkskrant-site te lezen via

2008 Dec 19