exposing the dark side of adoption
Register Log in

Bangladesh: Mijn adoptie

public



07 okt 2007
Mijn adoptie


Sunday 07 October 2007
Op 6 mei 1978 kwam ik met vlucht KL834 op het vliegveld Schiphol in Nederland aan.
Hier wachtte het Nederlands echtpaar Hofer mij op. Ik kwam bij hen in Enschede wonen. Op 28 mei 1980 hebben zij mij officieel geadopteerd.
Volgens de adoptiepapieren ben ik geboren op 15 maart 1977 te Dakha in Bangladesh. Dit bleek niet te kloppen. Mijn tandarts kwam er op een gegeven moment achter dat ik te vroeg van melktanden ging wisselen. Normaal begint een kind met het wisselen van de melktanden wanneer hij/zij 4 jaar is. Ik was nog maar 3. Nadat er in het ziekenhuis röntgenfoto’s van mijn handwortelbeentjes gemaakt waren, bleek ik ruim 1 jaar ouder te zijn. Met tussenkomst van de gemeente Enschede is toen mijn geboortedatum veranderd in 15 maart 1976.

Doordat mijn geboortedatum niet klopte is het heel onwaarschijnlijk dat andere gegevens wel klopt. Volgens deze papieren ben ik geboren in Dakha en zijn mijn biologische ouders Syeduddin en Amena Begum.
Toen ik 13 jaar was heb ik een brief geschreven naar de adoptieorganisatie Wereldkinderen met de vraag of mijn adoptiegevens wel klopten. Ik kreeg toen het onderstaand verhaal van hen terug:
Mijn biologische ouders bleken niet Syeduddin en Amena Begum te heten, maar Matiur Rahman en Mariam Begum. Door het overlijden van Matiur kon Mariam niet meer voor me zorgen. Omdat ik de jongste van de 4 of 5 kinderen was en hiernaast ook heel erg ziek, heeft Mariam mij aan het Babyhome in Dacca gegeven. Mariam heeft toen nog een tijdje in het Tongi camp gewoond voordat zij teruggegaan is naar haar geboortedorp Shahzadpur.
Toen Wereldkinderen het bovenstaande verhaal voor mij aan het uitzoeken was, was het niet bekend of Mariam nog leefde. Wereldkinderen heeft haar niet kunnen opsporen.
Helaas kan ik niet voor de volle 100% zeggen of het verhaal dat ik van Wereldkinderen ontvangen heb ook klopt. Wat ik wel weet is dat ik mij meer Nederlander voel dan Bengaal en dat ik me in Nederland heel erg thuis voel. Ook heb ik een hele goede band met mijn Nederlandse moeder en dit maakt het gemis aan informatie over mijn eerste twee levensjaren helemaal goed.

Aankomst op Schiphol

Aankomst op Schiphol
 

Mijn moeder en ik

Mijn moeder en ik

2007 Oct 7