exposing the dark side of adoption
Register Log in

President blokkeert vakanties Tsjernobyl-kinderen

public

President blokkeert vakanties Tsjernobyl-kinderen

ANP
gepubliceerd op 27 augustus 2008 12:46, bijgewerkt op 12:49

DEN HAAG - De jaarljkse vakanties van 150 kinderen uit de omgeving van Tsjernobyl naar Nederland gaan komende weken hoogstwaarschijnlijk niet door. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt heeft ambassadeur Gerasimovich van Wit-Rusland gevraagd om zijn best te doen om het besluit van president Aleksandr Loekasjenko terug te draaien. Omtzigt zegt woensdag dat de ambassadeur actie gaat ondernemen.

Loekasjenko heeft de visa van de groep kinderen ingetrokken, omdat hij bang is dat kinderen niet terugkomen naar hun vaderland. In de Verenigde Staten heeft een kind uit de omgeving van Tjsernobyl tijdens de vakantie asiel aangevraagd en gekregen. Daarop besloot de president van Wit-Rusland de visa in te trekken van Tsjernobyl-kinderen die in diverse Europese landen van vakantie genieten omwille van hun gezondheid.

Dat betekent dat duizenden kinderen die in de omgeving van de in 1986 verwoeste kernreactor leven, dit jaar niet op vakantie kunnen in Europa.

Omtzigt stelt de kwestie aan de kaak binnen de Raad van Europa. Binnen die organisatie is de christendemocraat lid van het mensenrechtencomité. Donderdag krijgt hij antwoord van de Wit-Russische ambassadeur.

2008 Aug 27