exposing the dark side of adoption
Register Log in

History Wereldkinderen

public

Vereniging Wereldkinderen

Logo Wereldkinderen.


De Vereniging Wereldkinderen bestaat in haar huidige vorm sinds 1983. In dat jaar fuseerden de toenmalige Vereniging Wereldkinderen, de Nederlandse Vereniging voor Pleegouders (NVP) en het Bureau Interlandelijke Adoptie (BIA).
De oprichting van de Vereniging Wereldkinderen vond plaats in het jaar 1971. In die tijd verschenen er beelden op de televisie van Biafra-kinderen, weeskinderen ten gevolge van de Koreaanse oorlog en kinderen die de dupe waren van de oorlogsomstandigheden in Vietnam. Dit viel samen met een sterke terugloop in het aantal Nederlandse kinderen dat kon worden geadopteerd. Het lag dan ook voor de hand dat steeds meer ouders zich gingen afvragen of deze kinderen gebaat zouden zijn bij adoptie.

De tegenstribbelende houding van de overheid maakte dat meerdere ouders hun beklag deden bij de Ombudsman; toentertijd Marcel van Dam. Hij nam het initiatief tot het bijelkaar brengen van deze ouders om te komen tot oprichting van een pressiegroep teneinde interlandelijke adoptie te bevorderen. Zo werd in mei 1971 Wereldkinderen opgericht.

De eerste Wereldkinderen-echtparen die voor adoptie op reis gingen, werden meteen geconfronteerd met veel kinderen die nooit geadopteerd zouden kunnen worden, maar wel in behoeftige omstandigheden verkeerden. Teruggekomen in Nederland begonnen zij dan ook al snel met allerlei fondswervende activiteiten om geld in te zamelen voor projecten gericht op hulp aan kinderen in Derde-wereldlanden.
Dat betekende de start van de Wereldkinderen-projecthulp.
Het Wereldkinderen-sponsorprogramma kwam spoedig daarna tot stand.

In 1975 hielden inmiddels vier organisaties zich bezig met adoptiebemiddeling: Wereldkinderen, Stichting Interlandelijke Adoptie (SIA), Nederlandse Vereniging van Pleegouders (NVP) en Bemiddeling Adoptie Noord-Nederland (BANND).
Het ministerie van Justitie vond dit steeds minder controleerbaar en ijverde voor een centrale organisatie, het Bureau Interlandelijke Adoptie. Het BIA ontstond dan ook door samenvoeging van de 3 eerstgenoemde organisaties. BANND ging al spoedig weer zijn eigen weg. Wereldkinderen bleef bestaan als projecthulp- en sponsororganisatie. In 1994 werden de adoptiewerkzaamheden van BANND geïntegreerd in Wereldkinderen.

In 1983 werd in sommige Derde-wereldlanden (o.m. India) de eis gesteld, dat organisaties alleen maar adoptie-activiteiten mochten verrichten, wanneer daarnaast ook aan projecthulp werd gedaan. Daarmee kwam het BIA voor de keus te staan zelf met projecthulp te beginnen of te fuseren met een projecthulp-organisatie.
Tot dat laatste werd besloten en zo kwam de fusie tot stand tussen BIA en Wereldkinderen.
Er werd gekozen voor de naam Wereldkinderen.

In het buitenland werkt Wereldkinderen onder de naam
Netherlands Intercountry Child Welfare Organisation (NICWO).
http://www.haitiantreasures.nl/wereldkinderen.htm
2008