exposing the dark side of adoption
Register Log in

UAI standpunt in zake Netwerk uitzending van 11 maart 2008

public

Utrecht, 11 maart 2008 - UAI

De UAI heeft de documentaire van Netwerk TV aandacht bestudeert en ook het aanvullende materiaal bekeken. Zij komt op dit moment met de volgende conclusie jegens de kwestie van Adopties uit China, met name Hunan.

Zoals al sinds eind jaren negentig bekend was, waren adopties uit China vanaf dag een discutabel. Nog nooit waren er in duizendtallen kinderen uit het vasteland van China richting het Westen 'verdwenen'. In de snelheid en de oncontroleerbaarheid van overheidsinstellingen heeft het sindsdien paralellen met de adopties uit Zuid Korea.

Door de de sluiting van het adoptiekanaal 'Korea' in 2003 door Wereldkinderen was sindsdien de grote vraag naar kinderen uit Azie onverlet groot. China bracht en brengt daarin een goede uitkomst.

Al eerder is er door diverse organisaties in Nederland, maar ook daarbuiten aangedrongen aan het CCAA, de Centrale Autoriteiten in China voor Adoptie , dat er een diepgaand onderzoek zou komen naar de vermeende misstanden bij interlandelijke adopties uit China. Zoals verwacht kwam daarop geen inhoudelijke reactie maar een diplomatieke correspondentie waarmee de Nederlandse overheid zich heeft vergewist dat alles in orde zou zijn.

De contacten van de UAI op het vasteland in China zijn wij wegens bedreigingen aan hun kant helaas kwijt geraakt. Het toont nogmaal aan hoe ernstig de zaken dienen te worden genomen.

De UAI maakt zich grote zorgen over deze kwestie en heeft sinds vorig jaar de Hunan situatie als zeer zorgelijk geformuleerd. Nu Netwerk TV opnieuw met materiaal komt die deze zorg staven zou de UAI een grootschalig onderzoek willen naar deze kwestie maar tevens naar alle kanalen waarmee Nederland te maken heeft in kader van Interlandelijke Adoptie.

2008 Mar 11

Attachments

briefminjus221107.pdf (385507 Bytes)
briefminjus230707.pdf (424083 Bytes)
Verdict.doc (51200 Bytes)
HaagsAdoptieverdrag.pdf (167577 Bytes)