exposing the dark side of adoption
Register Log in

Rusya çocuklarini ABD'ye vermek istemiyor (Turkish article about Hansen case)

public
Rusya'dan ABD'ye evlatlık giden çocuklurla ilgili haberler ülkede geniş yer buluyor

Dünya Bülteni/Haber Merkezi

Ruya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın Amerikalı ailelerin Rus çocuklarını evlat edinmelerinin durdurulmasını önererek bu yönde ısrarcı olacağını açıkladı.

Bakan Lavrov'un yarın yayımlanmak üzere bir Rus televizyon kanalına yaptığı açıklamalara yer veren ajanlardaki haberlerde, Lavrov'un, 7 yaşında bir Rus çocuğun kendisini evlat edinen Amerikalı aile tarafından uçağa bindirilerek tek başına Rusya'ya gönderilmesi olayına atıfta bulunarak, ''Son olay bardağı taşıran son damlaydı'' dediği belirtildi.

Lavrov'un ABD ile Rusya arasında bu konuda imzalanacak anlaşma metninde evlat edinme koşulları ile evlat edinen ailenin taahhütlerinin açıkça yer almasını istediği ifade ediliyor.

Rus Bakanın bu kararı almasında, Justin Artyom Hansen adı verilen ve asıl adı Artiom Saveliyev olan çocuğun, Amerikalı ailenin ''evlat edinmekten vazgeçtiğini'' belirten bir yazısıyla tek başına uçağa bindirip Rusya'ya yollamasının önemli rol oynadığı bildiriliyor.

Amerikalı aile adına Torry Hansen imzalı notta, çocuğun şiddet eğilimli olduğu ve ciddi psikolojik sorunları bulunduğu ve evlat edinme sözleşmesini iptal etmek istediği yazıyor.

Rus basınında geniş yer alan bu olaydan sonra, ABD'nin Rusya Büyükelçisi John Beyrle'in de ''Ben ve eşim allak bullak olduk. Artiom'un Rusya'ya dönüşüyle ilgili bütün koşulları soruşturmaktayız, olayda bir suç unsuru bulunup bulunmadığı inceleniyor'' dediği belirtildi.

Rus Eğitim Bakanlığından Alina Levitskaya da Rus çocuğun evlat edinilmesine ön ayak olan Amerikan Ajansı ''World Association For Children and Parents''ın lisansının askıya alındığını söyledi.

Daha önce de, evlatlık verilen bir başka Rus çocuğun gördüğü şiddet sonucu öldüğü ortaya çıkmıştı.

2010 Apr 10