Gutt (7) sendt i retur til Moskva av sin amerikanske adoptivmor (Norwegian article about Hansen case)

Date: 2010-04-10
Source: dagbladet.no

Med følgende beskjed i bagasjen: «Jeg vil ikke lenger ha ham».

SUN HEIDI SÆBØ

(Dagbladet.no): Historien om den sju år gamle gutten har skapt sinne i Russland, og er blitt et tema på øverste politiske nivå.

Lykken så ut til å smile til guttungen, da han i september i fjor ble adoptert fra et barnehjem i Vladivostok til Tennessee av den 27 år gamle amerikanske sykepleieren Tory-Ann Hansen.

Men i går ble gutten satt alene på den ti timer lange flyturen fra Tennessee til Washington, og fra Washington til Moskva. I ryggsekken hadde han med følgende beskjed fra adoptivmoren: «Til den det måtte gjelde. Jeg vil ikke lenger ha dette barnet».

Følte seg villedet
Gutten selv var ikke engang klar over at han ble sendt tilbake til Russland for godt. I stedet hadde den amerikanske adoptivmoren og bestemoren fortalt barnet at han skulle på en «eksursjon», skriver britiske The Daily Mail.

I et maskinskrevet brev, som lå i guttens ryggsekk sammen med noen kjeks, søtsaker og tegnestifter, skrev moren at hun følte seg villedet av barnehjemmet.

«Han er voldelig og har alvorlige psykopatiske adferdsproblemer. Jeg ble løyet for og villedet av russiske barnehjemsarbeidere og direktøren når det gjaldt hans mentale tilstand.»

«Etter å ha gjort mitt beste for dette barnet er det leit for meg å konstatere, at av hensynet til min familie, venner og meg selv, ikke lenger vil ha dette barnet».

Russerne nekter for at det er noe galt med guttungen, som ble forlatt av sin biologiske mor da han var fire. De sier den eneste «feilen» ved ham er at han kan være sta.

- Han er normal for alderen. Han er en liten sta unge, men dette er ikke noe problem for kjærlige foreldre.

- Vi er sjokkerte over hvordan den amerikanske familien har behandlet vårt barn, sier de adopsjonsmyndighetene i Partizansk, nær Vladivostok.

Ikke et kjæledyr
Det russiske barneombudet, Pavel Astakhov, har gått ut mot den amerikanske adoptivmoren Tory-Ann Hansen.

- Barn er ikke som et kjæledyr du kan ta til deg og så gi fra deg igjen, sa Astakhov, mens han velvillig viste fram morens vedlagte brev til pressen.

Russlands utenriksminister, Sergei Lavrov, sier til russiske nyhetsbyråer at hans departement går inn for å stanse alle adopsjoner inntil de er blitt enige med USA om en ny avtale.

- Vi foreslår å fryse alle adopsjoner til amerikanske familier fram til Russland og USA har underskrevet en internasjonal avtale om betingelsene for adopsjoner og vertsfamilienes forpliktelser.

Også utenriksminister Lavrov uttrykte indignasjon over at barnet var blitt behandlet som en «pakke».

Sjokkert
USAs ambassadør til Russland, John Beyrle, har også måtte komme på banen. Ambassadøren sier han er «dypt sjokkert» over nyheten og «veldig sint over at en familie kan oppføre seg så kynisk overfor et barn de har adoptert».

Torry-Ann Hansen, som er alenemor for en biologisk sønn hun har fra før av, skal ha betalt en russisk turguide hun fant på nettet til å frakte den utstøtte sønnen fra flyplassen i Moskva og til utdanningsdepartementets lokaler.

Der ble gutten forlatt, og senere plukket opp av politiet.

Sju-åringen har vært til legeundersøkelse som ikke har avdekket tegn på at han er blitt mishandlet. Det er imidlertid blitt funnet tegn på at gutten er blitt dratt etter håret.

Russiske myndigheter, som nå etterforsker saken og prøver å komme i kontakt med adoptivfamilien, sier de tror det var bestemoren som arrangerte bortsendelsen. Sju-åringen har fortalt at bestemoren skrek til ham.

Gutten havnet på barnehjem i 2007, fordi hans biologiske mor var alkoholiker. Nå søker russiske myndigheter etter et nytt hjem for gutten, som fyller åtte år neste fredag, skriver nyhetsbyrået Pravda.

0

Pound Pup Legacy