exposing the dark side of adoption
Register Log in

Adoptiezoon naar afzender (Belgian article about Hansen case)

public
Vrouw uit VS stuurt Russische jongen terug

MOSKOU/BRUSSEL (AP, DS) - Rusland overweegt alle adopties met families in de VS tijdelijk te bevriezen. Aanleiding is een schokkend voorval: een Amerikaanse zette haar 8-jarige adoptiekind alleen op een vliegtuig naar Moskou.

Artiom Saveljev kwam donderdag in zijn eentje aan in Moskou met een vlucht van United Airlines vanuit Washington. De achtjarige jongen, afkomstig uit de stad Partizansk in het Russische verre oosten, was in september geadopteerd door de Amerikaanse Torry Ann Hansen uit Shelbyville, in de staat Tennessee. Hij kreeg de naam Justin Hansen.

Maar van de week besloot Hansen om de jongen terug te sturen naar Rusland. 'Het kind is mentaal onstabiel. Hij is gewelddadig en vertoont ernstige psychopathische kenmerken', schreef ze volgens Russische functionarissen in een brief die ze meegaf met de jongen. 'Ik werd bedrogen en misleid door de Russische adoptiemedewerkers.'

De authenticiteit van de brief kon niet onafhankelijk geverifieerd worden. Maar de moeder van Torry Ann Hansen, Nancy Hansen, vertelde dat zij het kind op de vlucht naar Moskou zette - met een briefje van haar dochter. Het kind was gewelddadig, zei ze. Ze betaalde een Russische man ook 200 dollar om Artiom Saveljev te komen ophalen op de luchthaven en af te zetten bij het Russische ministerie van Opvoeding.

'Diep geschokt'

Artiom Saveljev werd gisteren opgevangen in een ziekenhuis in Moskou voor een reeks medische en psychische controles. Volgens Anna Orlova, de woordvoerster van de kinderrechtencommissaris bij het Kremlin, vertelde de jongen haar dat zijn adoptiemoeder 'slecht' was, 'niet van hem hield' en hem geregeld aan zijn haar trok.

De Amerikaanse ambassadeur in Rusland, John Beyrle, liet weten 'diep geschokt te zijn door het nieuws'. Hij is 'zeer boos dat een familie zo harteloos kan handelen tegenover een kind dat ze wettelijk geadopteerd heeft'.

De Russische regering tilt zwaar aan de zaak. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dringt aan op een bevriezing van nieuwe adopties met Amerikaanse families, 'tot Rusland en de VS een internationaal akkoord hebben getekend'. Dat akkoord zou de voorwaarden voor adopties moeten vastleggen en ook de verplichtingen van de adoptiefamilies. Volgens Lavrov hebben de VS tot nog toe geweigerd om over zo'n akkoord te onderhandelen. 'Maar dit recente voorval is de druppel die de emmer doet overlopen.'

Het Russische ministerie van Onderwijs besliste om de vergunning op te schorten van de World Association for Children and Parents (WACP), de Amerikaanse organisatie die de adoptie van Saveljev regelde.

De WACP vermeldt op haar website trots dat ze in 1993 het eerste agentschap was dat toelating kreeg om kinderen uit het Russische verre oosten te plaatsen bij adoptiefamilies - een van de rubrieken op de website is gewijd aan 'succesverhalen'.

De organisatie heeft kantoren in Moskou en Vladivostok en heeft 11 Russische werknemers in dienst. In de voorbije 17 jaar heeft de WACP de dossiers van meer dan 850 kinderen geregeld. Tatjana Jakovleva, lid van de Russische regeringspartij, liet aan het persbureau AP weten dat er vorig jaar bijna 1.600 Russische kinderen werden geadopteerd in de VS.

De zaak van de adopties ligt gevoelig in Rusland, omdat het volgens critici aantoont dat de grootmacht niet eens voor zijn eigen kinderen kan zorgen. Elk geval waarbij een Russisch adoptiekind iets overkomt in de VS, wordt breed uitgesmeerd in de media.

2010 Apr 10